Wilde dieren worden op grote schaal gestroopt: wereldwijd worden miljoenen individuele dieren van duizenden soorten gedood of uit hun oorspronkelijke habitat gevangen. Stroperij vormt een groeiende bedreiging voor olifanten, neushoorns en andere karakteristieke dieren, maar ook voor kleinere en meer obscure wezens, zoals bepaalde hagedissen en apen.
Waarom dieren worden gestroopt
Stropers doden of vangen soms dieren om ze plaatselijk te verkopen of voor de wereldwijde handel van wilde dieren. De handel in wilde dieren is een grote zwarte markt die is gegroeid als gevolg van de stijgende welvaart in Azië—een belangrijke consument van wilde dieren—en de opkomst van e-commerce en sociale mediawebsites.
Sommige dieren, zoals vogels, reptielen en primaten, worden levend gevangen om als exotisch huisdier te worden gehouden of verkocht. Geslachte dieren daarentegen hebben commerciële waarde als voedsel, juwelen, decoratief materiaal of traditionele medicijnen. De ivoren slagtanden van Afrikaanse olifanten, bijvoorbeeld, worden verwerkt tot sieraden of pronkstukken. De schubben van schubdieren, kleine dieren die mieren eten, worden tot poeder vermalen en geconsumeerd voor hun vermeende genezende krachten. Het vlees van apen, slangen en andere oerwouddieren wordt in delen van Afrika als een delicatesse beschouwd.
Stropers doden niet alleen uit winstbejag, maar hebben het ook gemunt op dieren om te voorkomen dat ze gewassen vernielen of vee aanvallen. Dit gebeurt met leeuwen en olifanten in Afrika, maar ook met wolven, coyotes en andere roofdieren in Noord-Amerika en daarbuiten.
De gevolgen van stroperij
Stroperij heeft verwoestende gevolgen voor wilde dieren. In sommige gevallen is het de voornaamste reden waarom een dier met uitsterven wordt bedreigd. Dit is het geval met de Afrikaanse olifant, waarvan er tussen 2014 en 2017 meer dan 100.000 werden gedood voor ivoor. Stroperij heeft ook catastrofale gevolgen gehad voor de neushoorns, met meer dan duizenden die per jaar worden afgeslacht voor hun hoorns.
Stropen voor de handel in exotische huisdieren heeft niet alleen gevolgen voor het aantal dieren in het wild, maar ook voor hun welzijn. De meeste wilde dieren eten specifieke voeding die ze in de natuur vinden, en ze hebben ruimte nodig om te vliegen, te zwerven en aan takken te hangen. Gevangen dieren worden in dozen, koffers of zakken gepropt, en zelfs als ze het vervoer overleven, lijden ze vaak in hun nieuwe, onnatuurlijke situatie.
Dan is er nog de tragische manier waarop stroperij mensen treft. In Afrika zijn tussen 2009 en 2016 bijna 600 rangers, die tot taak hadden de wilde flora en fauna te beschermen, tijdens hun dienst door stropers neergeschoten. In het Nationaal Park Virunga in de Democratische Republiek Congo, een van de gevaarlijkste parken van het continent, zijn de afgelopen twee decennia ten minste 170 rangers om het leven gekomen.
Bovendien wordt stroperij in verband gebracht met gewapende milities in Afrika die ervan worden verdacht ivoor te verhandelen om hun operaties te financieren, en gaat stroperij vaak gepaard met andere misdrijven zoals corruptie en witwassen van geld. En gestroopte dieren kunnen ziektes verspreiden, zoals Ebola en SARS.
Inspanningen om stroperij te stoppen
Veel landen bieden de dieren niet alleen bescherming op het terrein, maar maken stroperij ook strafbaar met gevangenisstraf of geldboetes. Omdat stropers in Afrika en Azië vaak arme lokale bewoners zijn die weinig winst maken in vergelijking met handelaars en bendeleiders, zijn de straffen voor stroperij van wilde dieren over het algemeen minder streng dan die voor de handel in wilde dieren.
Er zijn ook talrijke non-profitorganisaties over de hele wereld die zich inzetten om een einde te maken aan het stropen van wilde dieren. Sommige van deze groepen hebben geholpen om alternatieve, duurzamere manieren te bevorderen waarop stropers in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Een andere manier waarop mensen werken aan het beëindigen van stroperij is door te proberen de vraag naar illegale (lichaamsdelen van) wilde dieren te verminderen. Als niemand de producten koopt, dan hoeven de dieren ook niet gedood te worden.
Als je meer wilt weten over onze planeet, het milieu en natuurbehoud, mis dan 'One Strange Rock' niet.
Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com