Dit artikel verscheen in de april 2019 editie van National Geographic Magazine.

Even weg uit de stad en een frisse neus halen aan zee? Goed idee, want volgens de Universiteit Gent (UG) en het Vlaams Instituut voor de Zee blijkt dat het inademen van zeelucht mogelijk een positief effect heeft op de gezondheid van de mens.

Bij longcellen die in een onderzoek werden blootgesteld aan verneveld zeewater, bleek dat de expressie van twee specifieke genen wordt geremd. En dat is goed nieuws: ‘Eerdere studies toonden aan dat humane longkankercellen afsterven en dat de cholesterolspiegel in proefdieren daalt bij afremming van deze genen,’ licht UG-onderzoeker Jana Asselman toe.

Volgens haar UG-collega Emmanuel Van Acker is de geteste dosering te vergelijken met de hoeveelheid zeelucht die wordt ingeademd bij een maand lang één uur per dag langs de kust sporten of wandelen. ‘Maar we zijn nog lang niet zo ver dat we de positieve resultaten van onze laboratoriumexperimenten zomaar kunnen extrapoleren naar effecten op de mens. Bovendien weten we nog niet precies wélke stoffen in het mengsel van zeespray deze effecten veroorzaken.’ —Juliska Wijsman

This is an image
Bob O’connor

Inspecteur robot

Jaarlijks lekt wereldwijd 20 tot 30 procent van het drinkwater weg door barsten in leidingen. You Wu van WatchTower Robotics ontwikkelde als student van het MIT een robot die deze barsten kan lokaliseren. De volgende stap? Wu: ‘Een robot die zo’n lek ook kan repareren.’ — Kristin Romey

This is an image
Huazhang Zhao

Eenvoudig gezuiverd

Door bepaalde chemische stoffen, coagulenten, aan verontreinigd water toe te voegen, klonteren minuscule vuildeeltjes samen, die vervolgens kunnen worden verwijderd. Onderzoekers hebben nu een nanocoagulent ontwikkeld waarvan de vorm 
is gebaseerd op zeeanemonen, die hun tentakels afwisselend uitspreiden en weer intrekken. De nanocoagulent haalt ongewenste stoffen als nitraten uit het water door die in zijn kern in te sluiten. — Douglas Main

Dit artikel verscheen in de april 2019 editie van National Geographic Magazine.