Hoe zeelucht je gezondheid beïnvloedt - en meer baanbrekende ontdekkingen

Onderzoek wijst uit dat zeelucht een positief effect heeft op de gezondheid van de mens.

Door Redactie
Gepubliceerd 1 apr. 2019 15:33 CEST
Volgens de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee blijkt dat het inademen van ...
Volgens de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee blijkt dat het inademen van zeelucht mogelijk een positief effect heeft op de gezondheid van de mens.
Foto door Gill Copeland/Alamy Stock Photo
Dit artikel verscheen in de april 2019 editie van National Geographic Magazine.

Even weg uit de stad en een frisse neus halen aan zee? Goed idee, want volgens de Universiteit Gent (UG) en het Vlaams Instituut voor de Zee blijkt dat het inademen van zeelucht mogelijk een positief effect heeft op de gezondheid van de mens. 

Bij longcellen die in een onderzoek werden blootgesteld aan verneveld zeewater, bleek dat de expressie van twee specifieke genen wordt geremd. En dat is goed nieuws: ‘Eerdere studies toonden aan dat humane longkankercellen afsterven en dat de cholesterolspiegel in proefdieren daalt bij afremming van deze genen,’ licht UG-onderzoeker Jana Asselman toe.

Volgens haar UG-collega Emmanuel Van Acker is de geteste dosering te vergelijken met de hoeveelheid zeelucht die wordt ingeademd bij een maand lang één uur per dag langs de kust sporten of wandelen. ‘Maar we zijn nog lang niet zo ver dat we de positieve resultaten van onze laboratoriumexperimenten zomaar kunnen extrapoleren naar effecten op de mens. Bovendien weten we nog niet precies wélke stoffen in het mengsel van zeespray deze effecten veroorzaken.’ —Juliska Wijsman

Foto door Bob O’connor

Inspecteur robot

Jaarlijks lekt wereldwijd 20 tot 30 procent van het drinkwater weg door barsten in leidingen. You Wu van WatchTower Robotics ontwikkelde als student van het MIT een robot die deze barsten kan lokaliseren. De volgende stap? Wu: ‘Een robot die zo’n lek ook kan repareren.’ — Kristin Romey 

Foto door Huazhang Zhao

Eenvoudig gezuiverd

Door bepaalde chemische stoffen, coagulenten, aan verontreinigd water toe te voegen, klonteren minuscule vuildeeltjes samen, die vervolgens kunnen worden verwijderd. Onderzoekers hebben nu een nanocoagulent ontwikkeld waarvan de vorm 
is gebaseerd op zeeanemonen, die hun tentakels afwisselend uitspreiden en weer intrekken. De nanocoagulent haalt ongewenste stoffen als nitraten uit het water door die in zijn kern in te sluiten. — Douglas Main

Dit artikel verscheen in de april 2019 editie van National Geographic Magazine. 

Lees verder

Kijk hoe kakkerlakken van zich af trappen – en meer baanbrekende ontdekkingen

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
Bekijk de veelzijdigheid van steden in één foto
Wetenschap
Het geheim achter de verbazingwekkende kracht van leliebladeren en ander wetenschapsnieuws
Wetenschap
Gezichtsherkenning voor grizzlyberen en andere innovaties
Wetenschap
Honderden mijten zitten op dit moment op jouw gezicht
Wetenschap
Archeologen geven hem schedels - hij brengt ze tot leven

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.