Kan een kat eigenlijk kwispelen? Wat betekent het als een kat zijn staart omhooghoudt? Of juist omlaag tussen zijn achterpootjes? Onze katten plaatsen ons meer dan eens voor een raadsel. Maar vaak weet de staart raad.

Wat zegt de staart van een slapende kat?

Katten zijn razend intelligent en weten als geen ander wat ze willen. Maar dan is het wel belangrijk dat je als baasje begrijpt wat je kat je probeert duidelijk te maken. Als je wil weten wat je kat je vertelt met zijn staart, moet je vooral ook kijken naar wat de rest van het lijf doet, aldus Carlo Siracusa, assistent-professor bij de School of Veterinary Medicine aan de University of Pennsylvania.

‘Als een kat met zijn staart zwaait terwijl hij een dutje doet, is hij ontspannen, maar zich wel bewust van zijn omgeving. Hij let dan bijvoorbeeld op geluiden of bewegingen om zich heen.’ Het dier is dus op zijn gemak, maar nog wel bij de pinken. Als een kat diep slaapt, voegt Siracusa daaraan toe, dan kan een bewegende staart erop wijzen dat hij of zij ligt te dromen.

Wat betekent het als een kat zijn staart omhooghoudt?

De emoties van een kat zijn moeilijk te doorgronden. Zeker omdat bepaalde lichaamstaal en poses lastig van elkaar zijn te onderscheiden, maar totaal verschillende betekenissen kunnen hebben.

Als een kat zijn staart omhooghoudt en het uiteinde ervan naar binnen heeft gekruld, staat dat vaak voor een vriendelijke begroeting – mits de kat op dat moment rustig en tevreden is. Maar ook agressieve katten houden hun staart in de lucht, al ontbreekt de vriendelijke krul aan het uiteinde dan vaak. Een bange kat bolt zijn rug en heeft een dikke, opgezette staart: door zich groot te maken, hoopt het dier vijanden af te schrikken.

Bij een oplettende kat staat een heen en weer zwiepende staart juist voor nervositeit en mogelijke agressie. Een zwaaiende staart betekent dan: ‘Raak me niet aan!’ legt Siracusa uit. Een omlaag gekrulde staart staat mogelijk voor verdediging. De staart van een ontspannen kat slingert juist weer sierlijk langs zijn lichaam, en bevindt zich ‘in een neutrale of lage positie’.