Dit vertelt jouw kat je met zijn staart

Deskundigen bespreken kattengedrag – over staarttekens, diefstal en de plotselinge sprints die bekendstaan als ‘the zoomies’.

Door Liz Langley
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:09 CET, Geüpdatet 22 jun. 2021 11:01 CEST
01-cat-tail
General Boots, een kat van het ‘vuilnisbakkenras’, bij de dierenbeschermingsorganisatie Capital Humane Society in Lincoln, Nebraska
Foto door Joël Sartore, National Geographic Photo Ark

Baasjes weten vaak precies wat hun kat ze duidelijk wil maken, maar zo nu en dan plaatsen de dieren je ook voor een raadsel. Soms zit het antwoord in hun staart.

Tijdens het bekijken van onze duttende kat, zagen we dat zijn staart bewoog, alsof hij naar een discodeuntje lag te luisteren dat wij niet konden horen. Geen idee wat voor signaal dat was.

Dus hoe lees je de code van de staart van je kat?

De staart weet raad

Als je wilt weten welke signalen je kunt aflezen aan een staart, moet je ook kijken naar de rest van het dier, aldus Carlo Siracusa, werkzaam bij de School of Veterinary Medicine aan de University of Pennsylvania.

“Een kat die een dutje doet, maar wel met zijn staart tikt is bijvoorbeeld ontspannen, maar let nog wel op de omgeving, bijvoorbeeld op een geluid of beweging.” Dus het dier is op zijn gemak, maar nog wel bij de pinken.

Als een kat echt slaapt, voegt Siracusa daar aan toe, dan kan een bewegende staart een teken zijn dat hij of zij ligt te dromen.

Een heen en weer zwiepende staart bij een oplettende kat staat voor nervositeit, mogelijke agressie en betekent “Raak me niet aan!” vertelt Siracusa.

Een rechtopstaande staart met een gekruld uiteinde staat bij een rustige kat voor een vriendelijke begroeting, terwijl de staart van een agressieve kat alleen rechtop staat. Een bange ‘spookkat’ heeft een hoge rug en een dikke, opgezette staart.

Een omlaaggekrulde staart staat mogelijk voor verdediging, aldus Siracusa, terwijl de staart van een ontspannen kat in een neutrale of lage positie is.

Een huiskat lijkt niet zo blij te zijn tijdens een foto-opname.
Foto door Joël Sartore, National Geographic Photo Ark

Huizenjacht

Katten zaaien mogelijk verwarring met hun staart, maar met hun voeten liegen ze nooit.

Katy Prudic, entomologe aan de University of Arizona in Amerika, heeft ons al vaak geholpen met vragen over insecten, maar vraagt zich nu zelf iets af. Zo blijkt maar weer dat katten zelfs voor wetenschappers een raadsel zijn.

“Waarom besluiten katten plotseling dat ze te laat zijn voor een afspraak in een andere kamer?,” vraagt ze over die momenten dat je kat er plotseling vandoor sprint, terwijl jij je afvraagt of je iets verkeerds hebt gezegd.

Deze plotselinge energie-uitbarstingen, die in het Engels ook wel ‘the zoomies’ worden genoemd, zijn waarschijnlijk “een uitlaatklep voor toenemende opwinding,” of opgekropte frustratie, angst of energie, stelt Siracusa.

“Katten hebben behoefte aan prikkels en een stimulerende omgeving.” Als ze in het wild zouden leven, zouden ze in bomen klimmen en achter prooien aan zitten. Onze huizen zijn veiliger voor ze, maar niet echt stimulerend, of de prikkels zijn niet zo leuk, zoals wanneer ze door kinderen achterna worden gezeten.

Katten zijn jagers en ‘snelheidsmaniakken’, aldus Nick Dodman, auteur van The Cat Who Cried for Help.

Beide deskundigen zijn het erover eens dat deze sprints waarschijnlijk voortkomen uit opgekropte energie, die in het wild zou zijn gebruikt om prooien te vangen.

Katten zijn bovendien crepusculair, wat betekent dat ze vooral actief zijn in de ochtend- en avonduren. De rest van de tijd slapen ze of doen ze dutjes, zodat ze nieuwe energie opdoen om jou te kunnen verwarren.

“Hij grijpt wat hij maar te pakken kan krijgen, uit tassen, kasten en laden – als we er niet zijn of hij denkt dat wij er niet zijn.”

door Helen Farmer Kowalchuk

Kleptokat?

Maar het kan ook zijn dat ze op de vlucht zijn voor de politie.

Lezeres Helen Farmer Kowalchuk is eigenares van een echte inbrekerkat. Haar zwart met witte kat pikt sokken, sieraden, visitekaartjes. “Hij grijpt wat hij maar te pakken kan krijgen,” vertelt ze, “uit tassen, kasten en laden, als we er niet zijn of hij denkt dat wij er niet zijn.”

Kowalchuk is zeker niet de enige met een kat met grijpgrage pootjes. Het internet staat bol van de verhalen van criminele katten, uit Engeland, Californië tot aan Australië aan toe.

Sommige katten willen je dingen brengen, zoals honden, vertelt Dodman, maar stelen kan, net als die plotseling energie-uitbarstingen, ook het instinctieve gedrag zijn van een jager die nergens op kan jagen. Deze katten ‘doen alsof’, en brengen een ‘nepprooi’ naar hun territorium, vaak in de buurt van hun etensbakje.

Vrouwtjespoezen brengen hun prooi terug om hun jongen te voeren of ze voor te doen hoe ze moeten jagen, maar katers maken zich ook schuldig aan dit soort diefstal.

Er is zelfs een speciaal gefokte kattensoort, Munchkin genaamd, die in het Engels ook wel ‘magpie cat’ ofwel ‘eksterkat’ wordt genoemd, vanwege zijn neiging om glimmende voorwerpen te pikken en te verzamelen voor later, aldus Dodman.

Wij hebben geluk. Het enige dat onze kat ooit heeft gestolen is ons hart.

Lees ook: ‘6x Bestemmingen die het hart van elke kattenliefhebber op hol doen slaan’.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Waarom eet jouw hond poep? – en ander vreemd huisdierengedrag
Dieren
We weten nu hoe cyperse katten hun strepen krijgen
Dieren
Huisdieren helpen ons dan wel de pandemie door, maar voor hen kan het stressvol zijn
Dieren
Voorouders van huiskat ontdekt in Polen – ver van huis
Dieren
Wat je moet weten over katten en het coronavirus

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.