Om te begrijpen hoe slijkspringers paren, moet je diep de modder in

Het bestuderen van vissen die op donkere, modderige plekken leven is geen makkelijke klus. Daarom is er weinig bekend over ‘slijkspringers’. En over hun paringsritueel – tot nu.

Foto's Van Thomas P. Peschak
Gepubliceerd 27 feb. 2020 11:08 CET
Enkele tientallen soorten slijkspringers leven in mangrove- en getijdezones, onder meer aan de kust van Koeweit. ...
Enkele tientallen soorten slijkspringers leven in mangrove- en getijdezones, onder meer aan de kust van Koeweit. Voor deze foto moest National Geographic-fotograaf Thomas P. Peschak ‘vele uren bewegingsloos in de modder liggen om het paringsritueel van de vissen vast te leggen.’
Foto van Thomas P. Peschak

Aan het begin van de broedtijd van deze wandelende vissen (onder meer het geslacht Periophthalmus) proberen de mannetjes indruk te maken met een flamboyante paringsdans. Ze flapperen met hun vinnen en springen hoog in de lucht. Als een vrouwtje overtuigd is, volgt ze het mannetje naar zijn hol om buiten het zicht te paren. Toch is het Atsushi Ishimatsu en collega’s van de Nagasaki University gelukt dit voortplantingsproces in beeld te brengen, met behulp van een endoscoop en graafwerktuigen.

Aan het begin van de broedtijd van deze wandelende vissen proberen de mannetjes indruk te maken met een flamboyante paringsdans. Ze flapperen met hun vinnen en springen hoog in de lucht.
Foto van Thomas P. Peschak

Het mannetje bouwt een hol als nest. Een of meer schachten leiden naar een kamer die gedeeltelijk gevuld is met water en een gewelfd plafond met een luchtzak. Het vrouwtje legt haar eitjes tegen het plafond, waarna het mannetje ze bevrucht. Om het zuurstofniveau dat de eitjes nodig hebben op peil te houden, zwemt het mannetje herhaaldelijk naar het plafond om zuurstof in te ademen en naar de eitjes te brengen. Na het zien van een video die Ishimatsu maakte met de endoscoop, stelde collega Karen L. M. Martin dat het mannetje ‘ongeveer honderd happen lucht’ moet nemen om de benodigde luchtbubbel te maken.

Het mannetje houdt op een of andere manier de tijd en de getijdebewegingen bij. Op het juiste moment zuigt hij lucht in het hol en blaast deze weer uit. Water stroomt naar binnen, waardoor de larven uitkomen en wegzwemmen. ‘Het mannetje is een heel goede vader,’ zegt Martin.

Dit verhaal verscheen in de maart 2020 editie van National Geographic magazine.

lees verder

Deze schuwe paradijsvogel schittert in paartijd

De zwartkapsaterhoen is zeldzaam, schuw en moeilijk te vangen. Hoe opvallend ze ook zijn, je ziet ze bijna nooit. In India, waar er nog zo’n 3300 in het wild leven, wordt hij jujurana genoemd: koning der vogels. 

Het geluid van de liefde

Een pauw gebruikt zijn sierlijke staart om een vrouwtje te lokken. Hij stoot een gekrijs uit alsof hij copuleert, ook al is dat niet het geval.

Deze vogel lokt vrouwtjes met zijn drumsolo

De Fregata magnificens probeert concurrenten af te troeven met zijn omvangrijke borstpartij, die hij kan opblazen en waar hij vervolgens op kan drummen.
Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.