In drieduizend jaar tijd zijn er in Egypte waarschijnlijk tientallen miljoenen mensen en dieren gemummificeerd. Veel zeldzamer zijn mummieportretten: gedetailleerde schilderijen van levende personen die ze na hun dood meekregen. In 2019 doken op de begraafplaats van de oude Egyptische stad Philadelphia voor het eerst in ruim een eeuw tijd weer mummieportretten op.

Bijenwas en lijm

Egyptenaren waren vaak een jaarinkomen kwijt aan uitvaartceremonies en grafgiften, zegt Lorelei Corcoran, directeur van het Institute of Egyptian Art and Archaeology aan de University of Memphis. De portretten werden vervaardigd met verf van natuurlijke pigmenten, gemengd met bijenwas en dierlijke lijm. Hoewel ze soms levensecht ogen, zijn sommige geportretteerden verfraaid met bijvoorbeeld sieraden die de overledenen in werkelijkheid niet bezaten.

1300 mummieportretten

De portretten werden al bij leven gemaakt en moesten eraan bijdragen dat een dode te herkennen was in het dodenrijk. Daarnaast waren de schilderingen een statussymbool, waarvan de nabestaanden hoopten dat het een overledene op weg zou helpen een goede plek te bemachtigen in het hiernamaals.

Er zijn naar schatting 1300 mummieportretten ontdekt, waarvan minder dan één op de tien zich nog daadwerkelijk bij een mummie bevindt. Vermoedelijk liggen er nog portretten klaar om te worden ontdekt, misschien wel naast de andere voorwerpen die de overledenen hoopten mee te nemen naar het hiernamaals.