Dit artikel verscheen in de januari 2019 editie van National Geographic Traveler.

Wie een paar uur op een vliegveld moet overbruggen, mag zich op steeds meer plekken gelukkig prijzen. Omdat naar verwachting de komende twee decennia het aantal vliegtuigpassagiers zal verdubbelen, breiden steeds meer luchthavens uit en komen ze met voorzieningen die ze een reisdoel op zich maken. Tuinen, kunstinstallaties, schaatsbanen, bioscopen, golfparcours, spa’s en zwembaden: het zijn maar een paar voorbeelden van de afleidingen die je layover een stuk aangenamer kunnen maken.

Een bron van inspiratie voor de ontwerper is vaak de geografische context: zo is het vliegveld van Denver een weerspiegeling van zijn bergachtige achterland, doen de boogvormige structuren van Incheon Airport (Seoul) denken aan Koreaanse tempelarchitectuur en inspireerde de branding van Los Angeles tot de golfachtige daken van LAX. Steeds meer ontwerpen gaan bovendien voor groen, door energiebesparende technologie toe te passen. Maar het ontwerp is maar één aspect; cultuur, creativiteit, eten en muziek zijn minstens zo belangrijk. Dit zijn twaalf vliegvelden waar het goed toeven is.

1) Denver - Aaibaarst

Geüniformeerde therapiehonden en één kat doorkruisen hier de gangen op zoek naar reizigers die wel wat TLC – tender love & care – kunnen gebruiken. Eervolle vermelding voor San Francisco, waar het varkentje LiLou (gediplomeerd therapeut en jawel: influencer, @lilou_sfpig) eenzelfde functie vervult.

2) Tokio - Smakelijkst

Sushi Kyotatsu in Terminal 1 van Tokio’s Narita is je one way ticket naar tuna nigirinirwana. Maar het vliegveld biedt nog veel meer Japanse specialiteiten, van udon- en sobanoedels tot donburi– Japanse rijstbowls – en tempura.

3) München - Schuimigst

Airbråu, de enige vliegveldbrouwerij ter wereld en tevens Biergarten, biedt plaats aan zo’n zeshonderd drinkers en schenkt verschillende bieren uit eigen ketels.

Biertuin in het vliegveld vanMnchen
Biertuin in het vliegveld van München.
Airbrau

4) Madrid - Houterigst

De binnenkant van Madrid-Barajas is volledig uitgevoerd in bamboe, vanwege de duurzame eigenschappen en warme tinten. Het opvallende ontwerp heeft een golvend plafond met openingen waar natuurlijk licht doorheen komt.

5) Seoul - Creatiefst

Op vliegveld Incheon vind
je een Koreaanse culturele zone waar je traditionele handwerklui aan het werk ziet en doosjes van traditioneel papier (hanji) kunt maken of handwaaiers beschilderen.

6) Amsterdam - Lommerrijkst

Schiphol brengt buiten naar binnen met zijn Airport Park, waar reizigers onder bomen kunnen hangen of op houten banken en boomstammen naar gestreamd vogelgezang kunnen luisteren.

7) San Francisco - Meditatiefst

Yogi’s kunnen hier naar hartelust downward-doggen – SFO was het eerste vliegveld met een yogastudio, inmiddels is er een tweede geopend. Wie stilte wil, gaat naar The Reflection Room.

8) Doha - Sportiefst

Hamad International Airport in Doha (Qatar) werd gebouwd met het oog op het WK voetbal in 2022. Het is nu een internationale hub, die ten tijde van het sportevenement vijftig miljoen passagiers moet verwerken. Er zijn een wellnesscenter, gym, squashbanen en zwembad.

Hamad International Airport in Doha Qatar werd gebouwd met het oog op het WK voetbal in 2022
Hamad International Airport in Doha (Qatar) werd gebouwd met het oog op het WK voetbal in 2022.
Shutterstock

9) Vancouver - Kunstzinnigst

Met ruim tweehonderd kunstwerken, waarvan sommige monumentaal, toont YVR het erfgoed van British Columbia. Inheemse zeedieren zijn er ook te zien: een aquarium herbergt vijfduizend soorten zeeleven, een ander is volledig gewijd aan kwallen.

10) Seattle-Tacoma - Opwindendst

Seattle heeft vanouds een levendige muziekscene, waarop op Sea-Tac dankbaar wordt ingespeeld. Zo zijn er concerten en er worden Pearl Jam-concertposters tentoongesteld. Meer buzz: je kunt er cafeïne tot je nemen in de vorm van nitro cold brews, koude koffie waaraan stikstof(nitrogen) is toegevoegd,
en de bufferzone tussen landingsbanen en openbare weg is tegenwoordig het domein van een half miljoen bijen.

11) Singapore - Groenst

In Changi zijn ruim een half miljoen planten geplaatst, als wandtapijten aan de muur en in diverse tuinen, waaronder een twee verdiepingen tellende vlindertuin. Terminal 4 heeft een bomenboulevard, maar die zal in 2019 worden overtroffen door de Jewel, vijf verdiepingen groen onder een lichtkoepel, compleet met luchtbrug, wandelpaden, labyrint en veertig meter hoge waterval.

In Changi zijn ruim een half miljoen planten geplaatst als wandtapijten aan de muur en in diverse tuinen
In Changi zijn ruim een half miljoen planten geplaatst, als wandtapijten aan de muur en in diverse tuinen.
Shutterstock

12) Being - Statigst

Terminal 3, die tijdens de Olympische Spelen van 2008 werd geopend, begroet reizigers met vleugen patriottistisch rood en geel, plus een keizerlijk aandoende tuin met paviljoenen, zoals die in het Zomerpaleis.

Dit artikel verscheen in de januari 2019 editie van National Geographic Traveler.