Veerle Witte is reisjournalist en oprichter van Travel Diaries - een tool om je eigen online reisdagboek te maken. Voor National Geographic maakt ze al ruim vijf jaar (onder andere als Digital Nomad) blogs en tijdschriftreportages over de bijzondere bestemmingen die ze bezoekt. Als reiziger houdt Veerle ervan om het avontuur op te zoeken en contact te maken met mensen, daarvoor gaat ze graag van de gebaande paden af. Voor haar werk heeft ze al veel plekken op de wereld bezocht. Maar welke bestemmingen zijn haar écht bijgebleven? Dit zijn de 5 favoriete reisbestemmingen van Veerle.

IJsland

Al drie keer heeft Veerle Witte dit bijzondere land bezocht, en dat is niet zonder reden: “Op IJsland vind je landschappen die je nergens anders vindt.” Haar laatste reis hiernaartoe heeft misschien wel de meeste indruk gemaakt. “Ik ben toen naar de Highlands gegaan – een heel ruig gebied in het binnenland van IJsland. In dit gebied kom je bijna geen mensen tegen, maar wel prachtige vulkanen en warmwaterbronnen. Het was een landschap zoals ik er nog nooit een had gezien, dat heeft echt indruk op mij gemaakt.”

Tip! Omdat IJsland steeds meer toeristen trekt, raadt Veerle toekomstige reizigers aan om ook van de gebaande paden af te gaan. “Er zijn nog zóveel gebieden te ontdekken waar bijna niemand komt. Bijvoorbeeld een schiereiland aan de westkust, genaamd Snæfellsnes. Dit gebied kun je in twee dagen rondrijden en is ontzettend mooi. We hebben daar toen een wilde vos gezien!”

Lees hier alle tips van Veerle Witte voor een winterse trip naar IJsland.

De Highlands van IJsland hebben veel indruk gemaakt op Veerle
De Highlands van IJsland hebben veel indruk gemaakt op Veerle.
Robin Visser

Réunion

“Réunion heeft me enorm verrast,” vertelt Veerle over het vrij onbekende Franse eiland dat naast het bekende Mauritius ligt. “Hier vind je geweldige natuur – van mooie stranden tot indrukwekkende watervallen. Het binnenland van Réunion bestaat grotendeels uit verlaten vulkanische kraters, daaromheen liggen hele kleine dorpjes die alleen te voet of per helikopter te bereiken zijn. Mensen die in deze dorpen wonen moeten minimaal drie uur lopen om bij de eerste weg te komen, als ze de vallei uitwillen. Met een wandeltocht van drie dagen heb ik deze plekken bezocht, dat was een hele bijzondere ervaring.” De ongerepte natuur in combinatie met het tropische klimaat dat er heerst maakt dat Veerle Réunion omschrijft als ‘de tropische versie van IJsland’. Pas wel goed op als je de tropische stranden van het eiland bezoekt: rond Réunion zwemmen namelijk veel haaien.

Tip! Een wandeltocht door de vulkanische landschappen is wat Veerle betreft een must wanneer je Réunion bezoekt. Je kunt er meerdaagse tochten doen waarbij je het verlaten binnenland bezoekt, maar ook een kortere wandeling naar de top van een actieve vulkaan.

Een dronefoto van een van de binnenlandse valleien in Runion Cirque de Salazie
Een dronefoto van een van de binnenlandse valleien in Réunion: Cirque de Salazie.
Robin Visser

India

Indrukwekkend, kleurrijk en heftig zijn de eerste woorden die in haar opkomen als Veerle aan India denkt. “Ik was een jaar of negentien toen ik India bezocht. Samen met een vriendin ging ik er een maand lang backpacken. Het meest indrukwekkende aan deze reis vond ik de stad Varanasi aan de Gangesrivier. De rivier is enorm vervuild, maar voor Indiërs is hij heilig. Aan de oevers worden mensen gecremeerd, en in datzelfde water staat iemand zijn tanden te poetsen of zijn was te doen. ’s Avonds vinden er ceremonies plaats, die je kan bewonderen vanuit een bootje. Al met al een heel bizar tafereel om te zien.” Twee dagen in zo’n hectische stad waren voor Veerle meer dan genoeg; gelukkig kent India ook veel mooie natuurgebieden. “Dat maakt het land een mooie mix tussen steden en natuur.”

De roze stad Jaipur in Rajasthan India
De ’roze stad’ Jaipur in Rajasthan (India).
Elena Studio, GETTY IMAGES

Nieuw-Zeeland

“In Nieuw-Zeeland heb ik twee maanden rondgereisd in een camperbusje, zowel over het Noordereiland als het Zuidereiland. Je vindt op beide eilanden geweldige natuur; prachtige gebergtes en nationale parken. Het is het ideale land om wandeltochten te maken door uitgestrekte en verlaten landschappen. Ook als je van wildlife houdt zit je in Nieuw-Zeeland goed. Er leven pinguïns, je kan er zwemmen met wilde dolfijnen en op elk strand liggen zeehonden.”

Tip! Op verschillende plekken in Nieuw-Zeeland kun je ’s nachts de glowworms zien gloeien – een absolute must-do. Ook het zwemmen met wilde dolfijnen is een aanrader. Veerle deed dit door mee te gaan met een boottocht vanuit Kaikoura.

Lees ook over Veerle’s reis over de mooiste weg van Nieuw-Zeeland.

Veerle tijdens een wandeltocht in het Mount Cook National Park in NieuwZeeland
Veerle tijdens een wandeltocht in het Mount Cook National Park in Nieuw-Zeeland.
Robin Visser

Colombia

Toen Veerle vier maanden ging backpacken in Zuid-Amerika, was Colombia haar eindbestemming. In dit tropische land heeft ze een maand doorgebracht. “Colombia heeft gewoon alles,” vertelt ze. “Het heeft jungle, het heeft bergen, het heeft prachtige stranden, maar ook cultuur in de vorm van koloniale stadjes. Daarnaast zijn de mensen in Colombia ontzettend lief, daardoor was de sfeer er echt geweldig.” Dit laatste maakte de reis door dit gebied voor Veerle erg speciaal: “Colombia heeft de meest vriendelijke bevolking die ik ooit heb ontmoet.”

De meest bijzondere bestemmingen die Veerle Witte binnen Colombia heeft bezocht zijn Capurganá en Sapzurro – twee hele kleine plaatsjes aan de grens met Panama. Je kunt hier alleen per vliegtuig of per boot komen en in de plaatsjes zelf kun je je alleen te voet, te fiets of te paard verplaatsen. De dorpjes worden omringd door de jungle en de Caraïbische zee.

Tip! Vanuit Capurganá en Sapzurro kun je de oversteek maken naar Panama, maar ook als je ervoor kiest om dit niet te doen zijn deze plaatsjes absolute aanraders.

Colombia heeft de meest vriendelijke bevolking die Veerle ooit heeft ontmoet
Colombia heeft de meest vriendelijke bevolking die Veerle ooit heeft ontmoet.
Nick Harris, Flickr

In januari staat National Geographic in het teken van reizen. Met elk weekend tv-programma’s over treinreizen, stedentrips en natuurdocumentaires en extra online aandacht voor onze favoriete bestemmingen en travel-lijstjes. Kijk verder op natgeo.nl/travelmonth!