De mestkever, een bijzonder nuttig beestje

De mestkever staat bekend als een super nuttig beestje. Waarom is dit precies en welke soorten bestaan er?
Een mestkever van de soort S. sacer duwt een balletje mest voort in Oeganda. Van verschillende soorten mestkevers is bekend dat ze zich oriënteren met behulp van hemellichamen.
Foto door Ronan Donovan, Nat Geo Image Collection
Door De Redactie
Gepubliceerd 25 jan. 2022 12:22 CET

Bij het woord mestkever denk je waarschijnlijk direct aan één ding, poep. Niet zo gek, gezien de naam van het beestje. Toch is een mestkever veel meer dan dat. Het klopt inderdaad dat een mestkever gelinkt kan worden aan mest aangezien het leeft in de uitwerpselen van onder andere koeien en paarden, maar een mestkever leeft net zo goed in rottende plantenresten en vruchtbare aarde. Daarnaast zijn het super nuttige dieren. Nuttige insecten welteverstaan. Zo ruimen ze afval op door mest van zoogdieren te begraven (hierdoor bevorderen ze de terugkeer van voedingsstoffen) en spelen ze een grote rol in humusvorming. Kortom, onmisbare beestjes. 

Lees ook: Van mestkevers tot zeehonden: deze dieren navigeren op de sterren

Mestkevers behoren tot de insecten die het ernstigst met uitsterving worden bedreigd. De kevers spelen een belangrijke rol in het recyclen van voedingsstoffen en het afbreken van dierlijke uitwerpselen.
Foto door Karine Aigner, Nat Geo Image Collection

Het uiterlijk van een mestkever 

Er bestaan verschillende soorten mestkevers, welke onderverdeeld kunnen worden in twee geslachten: Aphodius en Geotrupes. Dit laatste geslacht is nog onder te verdelen in zeven verschillende soorten, waarvan de gewone mestkever de meest bekende is. Mestkevers van het geslacht Aphodius zijn vaak 4 tot 12 millimeter lang, hebben een ovale vorm en zijn vaak zwart van kleur. Ook zijn er Aphodius mestkevers met een volledig bruin dekschild of kevers die bruin-zwart van kleur zijn. Geotrupes kevers zijn vaak wat groter en boller. Ze zijn 7 tot 26 millimeter lang en overwegend glanzend zwart van kleur. Daarnaast hebben ze in de meeste gevallen een blauwe glanzende buik. Ondanks dat alle mestkevers wellicht op elkaar lijken, zit er dus wel degelijk verschil tussen.

Lees ook: Oogverblindende nieuwe ‘imitatie-kevers’ ontdekt

Mestkevers vechten om een bal poep
Twee wezens die om een bal poep vechten, dat klinkt als een metafoor voor een slechte driehoeksrelatie. Maar voor mestkevers betekent het overleven.

De leefplek van mestkevers 

Wil je een mestkever in levende lijve bewonderen, dan moet je richting graslanden zoals hooiland en weiland gaan. In deze type gebieden planten mestkevers zich dan ook voort. Maar hoe planten ze zich precies voort? Net als het uiterlijk van de verschillende type mestkevers, verschilt ook hun manier van broeden. Zo graven Geotrupe vrouwtjes een tunneltje met hieraan verschillende kamers, waar in elke kamer een eitje met een voorraad mest komt te liggen. Dit in tegenstelling tot Aphodius vrouwtjes, welke geen gangen graven maar de eitjes rechtstreeks op de bodem afzetten, waarin de larven uitgroeien.

Deze eitjes komen vaak na een week al uit, waarna de larven hun eigen gewicht aan mest per dag(!) kunnen eten. Dit alles gebeurt in de zomer en herfst. Naast dat volwassen mestkevers in deze periode hun eitjes broeden, zoeken ze ook een schuilplaats tussen de dorre bladeren of plantafval om te overwinteren. Ook de larven welke na een tijdje verpoppen, overwinteren als kever. In het voorjaar komen alle mestkever weer tevoorschijn en worden de dagelijkse activiteiten weer opgepakt. Echter geldt dit niet voor alle kevers, sommige sterven na het leggen van hun eitjes

Lees ook: Deze kever verandert kadavers in knusse kinderkamers

Hinder 

Ondanks dat de mestkever een super nuttig beestje is, kunnen mensen er ook hinder van ondervinden. Vooral het Aphodius geslacht kan in het najaar flink gaan zwermen en hierdoor overlast veroorzaken. Vooral ‘s avonds is dit het geval, wanneer ze worden aangetrokken door licht. Wanneer je dit merkt is het belangrijk om te zorgen voor goed sluitende deuren en ramen en kun je kiezen voor het dichten van kieren en naden om de beestjes buiten te houden. Gelukkig zijn deze zwermen maar tijdelijk en doen ze verder geen vlieg kwaad.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Pandagekte: een korte geschiedenis
Dieren
Hello, Goodbye: dieren op Schiphol
Dieren
Waarom hebben deze apen een groot kleurig achterste?
Dieren
Nog nooit zagen we de kop van een tyrannosaurus zo goed
Dieren
Hackende stropers: de gevaren van het tracken van wildlife

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.