Het tot nu toe enige fossiel van Juravenator starki is gevonden in Duitsland. De schubben die bewaard zijn gebleven op de staart van deze dino vertonen een uniek patroon.

Onderzoekers zijn er lange tijd van uitgegaan dat de schubben van dinosauriërs alleen maar dienden als bescherming. Maar volgens Phil Bell, paleontoloog en auteur van het onderzoeksrapport, zijn schubben ‘uiterst flexibele organen die meer­dere functies kunnen vervullen’. Toen Bell en zijn collega Christophe Hendrickx ringen zagen op de schub­ben onder de staart, vermoedden ze dat die waren ontstaan toen het dier fossiliseerde.

Het enige bekende fossiel van de kleine dinosaurir Juravenator starki bestaat uit een vrijwel compleet skelet en zacht weefsel dat heeft geleid tot een nieuwe theorie dat deze en wellicht andere dinosoorten tastorganen in de schubben op hun lichaam hadden
Het enige bekende fossiel van de kleine dinosauriër Juravenator starki bestaat uit een vrijwel compleet skelet en zacht weefsel dat heeft geleid tot een nieuwe theorie: dat deze en wellicht andere dinosoorten tastorganen in de schubben op hun lichaam hadden.
Helmut Tischlinger, Jura-Museum Eichstätt

Uit vervolgonderzoek bleek echter dat ze sterk leken op de ‘unieke’ schubben van moderne krokodillen, aldus Bell. ‘Die heb­ben dezelfde structuur als die we bij Juravenator hebben aantroffen.’Krokodillen nemen met deze ‘voel­schubben’ onder meer de bewegingen waar van prooidieren, en volgens ken­ners was dat ook voor dinosauriërs van groot belang.

Dit 150 miljoen jaar oude exemplaar van Juravenator had relatief grote ogen, wat erop zou wij­zen dat het een nachtdier was. In dat geval was ‘de tastzin als compensatie voor het gebrek aan licht nog belang­rijker’, schrijven beide auteurs in het rapport.

Zo’n jachtstrategie lag volgens hen voor de hand in het leef­gebied van Juravenator: de ondiepe lagunes en kustwateren van het Europa uit de Jura.‘De skeletten van uitgestorven die­ren geven maar weinig informatie over hun gedrag en biologische eigen­schappen,’ zegt Caleb Brown, conser­vator van de dinosauriërafdeling in het Canadese Royal Tyrrell Museum, die niet bij het onderzoek betrokken was. ‘Wanneer er huid bewaard blijft, wat zelden voorkomt, krijgen we een kijkje in een totaal andere wereld.’

Dit artikel komt uit het januarinummer van National Geographic Magazine. Nu zonder verzendkosten te bestellen in de Natgeoshop.