Tussen de drukke autobanen M4 en M25 ligt een ecologisch paradijs dat werd geboren uit politieke strijd en de chaos van klimaatverandering. De houten huisjes, zelfgemaakte turbines en moestuintjes fungeren als bastion tegen de milieuschade die hier zal worden aangericht.

Een stel zit voor hun huis in een bebost gedeelte van Grow Heathrow Hij speelt de fiddle in folk en cilidhbands doet af en toe aan tuinieren en werkt soms als hovenier Zij studeert rechten

Grow Heathrow begon als een protestkamp. Demonstranten creëerden de plek om de plaatselijke gemeenschap te steunen in haar strijd tegen de voorgestelde aanleg van een derde startbaan voor de Londense luchthaven Heathrow. In 2010 bezetten activisten een stuk braakliggend land in de buurt en begonnen de met giftige afvalstoffen besmette bodem geleidelijk te saneren. Inmiddels is dit stuk ongebruikte wildernis omgetoverd in een eco-dorp met 25 inwoners, die nauwe banden onderhouden met de plaatselijke gemeenschap.

Fotograaf Jonathan Goldberg bezocht Grow Heathrow een jaar na de geboorte ervan voor het eerst en is er in de afgelopen zeven jaar steeds weer naar teruggekeerd. “Ik heb het dorp in de begindagen zien uitgroeien van een kleine protestgemeenschap tot iets permanents,” zegt Goldberg. Hij was er ook getuige van hoe deze plek zich door het komen en gaan van bewoners ontwikkelde en veranderde. “Er wonen soms zeer inspirerende mensen die de wereld willen veranderen,” zegt hij. “Anderen willen gewoon een vreedzaam leven leiden.”

Voor veel mensen, onder wie Goldberg, is Grow Heathrow een soort utopie. Gemeenschapszin en samenzijn is hier het belangrijkst. Er is geen hiërarchie, en voortuitgang wordt geboekt door het zoeken naar consensus. Er wordt geen voedsel verspild; de mensen verbouwen hun eigen groenten, verzamelen planten in de omgeving, redden weggegooid voedsel uit containers en krijgen eten van markten en supermarkten in de buurt. Het dorp is nergens op aangesloten en wekt zijn eigen wind- en zonne-energie op door middel van constructies die op duurzame wijze zijn gebouwd.

De plek trekt vooral twintigers en dertigers. Sommige bewoners zijn studenten, andere zijn leraren, aldus Goldberg. In de zomermaanden hebben in het dorp ook jonge kinderen gewoond. “Het trekt een bepaald soort mensen aan,” zegt hij. “Mensen die geïnteresseerd zijn in activisme tegen de opwarming van de aarde en voor betere huisvesting, en mensen die de kraakbeweging als levenswijze zien.”

Grow Heathrow is een dorp waar mensen komen en gaan De meeste actievoerders wonen niet langer dan drie jaar in het dorp De huisjes worden vaak van het ene gezin aan het andere doorgegeven zoals ook deze woning Dit huisje werd eerder bewoond door een zwanger stel en biedt nu onderdak aan een Hongaars gezin van vier Toen zij hier introkken werden de twee jonge zonen  die thuis les krijgen  de eerste permanente ingezetenen van het dorp
Grow Heathrow is een dorp waar mensen komen en gaan. De meeste actievoerders wonen niet langer dan drie jaar in het dorp. De huisjes worden vaak van het ene gezin aan het andere doorgegeven, zoals ook deze woning. Dit huisje werd eerder bewoond door een zwanger stel en biedt nu onderdak aan een Hongaars gezin van vier. Toen zij hier introkken, werden de twee jonge zonen – die thuis les krijgen – de eerste permanente ingezetenen van het dorp.
Jonathan Goldberg, Institute

Bij een protestbord tegen de uitbreiding van de luchthaven even buiten Grow Heathrow plukken bewoners meidoornbessen Dorpen rond de luchthaven waaronder Harlington Harmondsworth en Sipson moeten allemaal verdwijnen vanwege de aanleg van een derde startbaan In het gebied zijn veel van dit soort protestborden te zien
Bij een protestbord tegen de uitbreiding van de luchthaven, even buiten Grow Heathrow, plukken bewoners meidoornbessen. Dorpen rond de luchthaven, waaronder Harlington, Harmondsworth en Sipson, moeten allemaal verdwijnen vanwege de aanleg van een derde startbaan. In het gebied zijn veel van dit soort protestborden te zien.
Jonathan Goldberg, Institute
Fietsers in felgekleurde pakken rijden langs de omheining van de luchthaven Heathrow om aandacht te vragen voor de uitbreidingsplannen Grow Heathrow begon als een protestkamp tegen de aanleg van een derde startbaan Bewoners en activisten hopen nog altijd dat ze de uitbreiding kunnen tegenhouden
Fietsers in felgekleurde pakken rijden langs de omheining van de luchthaven Heathrow om aandacht te vragen voor de uitbreidingsplannen. Grow Heathrow begon als een protestkamp tegen de aanleg van een derde startbaan. Bewoners en activisten hopen nog altijd dat ze de uitbreiding kunnen tegenhouden.
Jonathan Goldberg, Institute

Eddy Arthur, die sinds 2013 in Grow Heathrow woont, vertelt dat hij zich aanvankelijk tot het dorp voelde aangetrokken omdat het “hier niet alleen om woorden maar ook om daden ging. Dit was politiek bedrijven waarbij er alles van je wordt gevraagd.” Voor hem is Grow Heathrow een plek waar hij zijn interesse in alternatieve levensstijlen kan combineren met zijn behoefte om iets te ondernemen tegen de “klimaatchaos.”

“Ik wist echt niet dat deze plek bestond,” zegt Arthur. “Je komt hier na vijftien jaar aan opleiding en betaald werk, en merkt dat de hiërarchie in onze cultuur en economie is vastgeroest. Hier vind je een groep mensen die zichzelf organiseren, hun eigen levens leiden en proberen iets bij te dragen aan de lokale gemeenschap en aan de politiek, de economie en de ecologie. Het was een inspirerende en bevrijdende ervaring.”

Deze verheven combinatie van zelfbeschikking en compassie fascineerde Goldberg, en hoewel hij hier kwam om te fotograferen, liet hij zich vaak meevoeren door het pure leven in dit dorp en vergat zijn fototoestel ter hand te nemen. Toen de groep op een dag bijeenkwam voor een spirituele ceremonie rond een oude boom, voelde hij zich zo verbonden met de ervaring dat hij besloot er geen foto’s van te maken. “Ik vond het moment zó bijzonder dat ik gewoon niet kon opstaan om m’n camera te pakken, maar tegelijkertijd heb ik er spijt van dat ik geen foto’s heb gemaakt,” zegt hij.

Hoewel krakersgemeenschappen zichzelf soms afschermen, doet Grow Heathrow er alles aan om zich open te stellen voor de dorpelingen en voor plaatselijke politici, studenten en anderen die meer willen weten over alternatieve levenswijzen. Maar zoals bijna altijd als het om een bezet stuk grond gaat, is er voortdurend de dreiging van gedwongen ontruiming. Arthur was een belangrijke getuige in de rechtszaken waarmee Grow Heathrow twee ontruimingen wist te voorkomen. De grootste zaak vond in 2015 plaats. “We wilden niet dat het land van ons zou zijn,” zegt Arthur. “We waren tegen eigendom, maar die houding staat haaks op die van de staat.”

Het voorstel voor een derde startbaan werd in juni 2018 door het Britse Parlement goedgekeurd. Als alles doorgaat, zal deze plek samen met honderden woningen in het omringende gebied worden afgebroken. Toch geven Arthur en Grow Heathrow zich nog niet gewonnen. “Er zal nog een rechtszaak van plaatselijke gemeenten komen om de aanleg te stoppen en als dat geen succes heeft, zul je waarschijnlijk een enorme actiecampagne zien, met mensen die uit heel Europa komen om zich te verzetten,” zegt Arthur. “Het is de plicht van onze generatie, die hier en nu op deze aarde leeft.”

Lees ook: ‘Om de kosmos te bestuderen ging dit dorp van het net

Dit verhaal werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Twee bewoners staan onder een windturbine die hoog boven Grow Heathrow uittorent De turbines en zonnepanelen leveren het grootste deel van de elektriciteit voor het dorp
Twee bewoners staan onder een windturbine die hoog boven Grow Heathrow uittorent. De turbines en zonnepanelen leveren het grootste deel van de elektriciteit voor het dorp.
Jonathan Goldberg, Institute