Zou je weleens onzichtbaar willen zijn? Voor de mens is dat (voorlopig) geen haalbare kaart. Maar dat geldt niet voor glaskikker Hyalinobatrachium fleischmanni. Dankzij zijn doorschijnende huid en spieren gaat de kikker, die voorkomt in Midden-Amerika en het noorden van Zuid-Amerika, helemaal op in het groene gebladerte.

Bloed opslaan in de lever

Maar hoe krijgt-ie dat voor elkaar? Achter de camouflage gaat een ingewikkelder proces schuil dan gedacht, blijkt uit onderzoek dat in december 2022 werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Het geheim? Wanneer hij gaat slapen, slaat H. fleischmanni tot 89 procent van zijn rode bloedcellen op in zijn met ‘kristallen’ bedekte lever.

Deze kristallen werken als spiegels: ze weerkaatsen het licht dat het lichaam binnendringt, in plaats van dat bloedcellen het absorberen. Uit het onderzoek blijkt dat een kikker na het verstoppen van zijn bloedcellen twee tot drie keer transparanter is dan wanneer de bloedcellen door zijn lichaam stromen.

Zorgt dat niet voor bloedproppen?

Bij de mens zou het ophopen van zo veel rode bloedcellen onvermijdelijk zorgen voor bloedproppen, die vaak verstrekkende gevolgen hebben. H. fleischmanni lijkt echter geen last te hebben van de cellen die urenlang op één plek zitten: ze stollen nog steeds op normale wijze als de kikker gewond raakt.

En dat wekt de interesse van onderzoekers: wellicht kan de kikker dienen als voorbeeld bij het ontwikkelen van behandelingen die overmatig bloeden én stollen bij mensen kan voorkomen. ‘Een op de vier mensen met bloedstolsels overlijdt,’ zegt Jesse Delia, coauteur van het onderzoek en National Geographic Explorer. Wat als we dit met nabootsing van het antistollingsmiddel van de glinsterende kikkerlever kunnen voorkomen?

Headshot of Kevin van Huët
Kevin van Huët

Kevin is als Digital Content Manager verantwoordelijk voor de digitale kanalen van National Geographic. Eerder schreef hij zijn verhalen op papier, voor National Geographic Magazine, Traveler en Historia. In zijn vrije tijd gaat hij graag naar plekken die bustoeristen liever links laten liggen, zoals het Belgische spookdorp Doel, het niet-erkende landje Transnistrië of Iran. Zijn mooiste avontuur was een treinreis van Noord-Korea naar Nederland, de lekkerste koekjes voor onderweg scoorde hij in Mongolië.