9x beroemde voltreffers van de Hubble ruimtetelescoop
Gepubliceerd 12 sep. 2018 13:03 CEST
In deze compositiefoto, samengesteld uit opnamen van de ruimtetelescopen Hubble en Chandra, is het ringstelsel AM 0644-741 te zien, ook wel de ‘Lindsay-Shapley Ring’ genoemd.
Foto door NASA, ESA, en The Hubble Heritage Team (STScI/AURA) Acknowledgment: P. Knezek (WIYN)
Deze beroemde Hubble-opname van het spiraalvormige sterrenstelsel NGC 1300 toont een overvloed aan details: hete en jonge blauwe sterren, stofbanen die spiraalvormig rond de stralende ‘bulge’ liggen en heldere sterrenstelsels op de achtergrond, die door NGC 1300 heen schijnen.
Foto door N. Smith University of California, Berkeley and NOAO, Aura, Nsf
Door de geboorte en dood van sterren wordt een pandemonium gecreëerd in de Carina-nevel, hier op een compositiefoto die is samengesteld uit meerdere opnamen van Hubble.
Foto door NASA and The Hubble Heritage Team STScI, Aura
In deze spectaculaire opname is het Sombrero-sterrenstelsel bijna vanaf de zijkant te zien.
Foto door NASA, ESA and H.E. Bond STScI
Gedurende meerdere maanden legde Hubble een kosmisch spektakel vast: een verscheurde ballon van uitdijende stofwolken rond de ster V838 Monocerotis.
Foto door NASA, Esa, M.J. Jee and H. Ford Johns Hopkins University
De Melkweg en het naburige sterrenstelsel Andromeda razen met een snelheid van 480.000 kilometer per uur op elkaar af.
Foto door NASA, Holland Ford JHU, het ACS Science Team en ESA
Twee spiraalvormige sterrenstelsels, die zich op een afstand van driehonderd miljoen lichtjaar van de aarde bevinden en tezamen Arp 273 worden genoemd, zullen in de verre toekomst fuseren.
Foto door NASA, ESA en het Hubble Heritage Team STScI, Aura
In een infraroodopname met unieke details tuurde de Wide Field Camera 3 van de Hubble-telescoop door de Paardenkopnevel.
Foto door NASA, ESA en het Hubble Heritage Team STScI, Aura
Een holte binnen de machtige stofbanen van de Tarantula-nevel wordt opgelicht door de bruisende energie van een groep jonge sterren.
Foto door NASA, Esa, F. Paresce INAF-IASF, Bologna, Italy, R. O'Connell University of Virginia, Charlottesville, the Wide Field Camera 3 Science Oversight Committee