Professioneel avonturier en journalist Dirk Wijnand de Jong omschrijft zichzelf als een verkennende reiziger. Hij trekt graag op met locals om verhalen te ontdekken en meer te weten te komen over een gebied. Ook proeft Dirk Wijnand graag van de lokale keuken: lekker eten kan voor hem een reden zijn om terug te keren naar een bestemming.

Voor zijn werk (onder andere als Digital Nomad voor National Geographic) heeft Dirk Wijnand al veel landen kunnen ontdekken. Maar welke plekken staan er in zijn top vijf?

Kirgizië

“Dit land heeft mij overrompeld,” vertelt De Jong over het vrij onbekende land in Centraal-Azië. “Het landschap in Kirgizië is waanzinnig mooi en je kunt er dagenlang rondtrekken zonder een toerist tegen te komen. Daarentegen kom je er wel veel interessante locals tegen. Zo heb ik bij een nomadenfamilie geslapen in de bergen. Het was heel bijzonder om deel uit te maken van het simpele maar zware leven dat zij hebben – zonder internet of televisie, maar met honderden dieren die er grazen.”

Samen met een fotograaf reisde Dirk Wijnand bijna twee weken met verbazing door Kirgizië. Tijdens hun reis stuitten zij op de World Nomad Games – een internationale sportwedstrijd voor etnische sporten. “Naast boogschieten, paardrijden en wedstrijden met roofvogels speelden ze daar kok buro – een soort polo met een geslachte geit als ‘bal’. Niet zo diervriendelijk, maar wel fascinerend om te zien.”

Tip! Vanwege de mooie landschappen zijn er prachtige wandeltochten te maken in Kirgizië. Dirk Wijnand maakte er een van vier dagen in het Tiensjan gebergte.

Dineren bij een nomadenfamilie in Kirgizi
Dineren bij een nomadenfamilie in Kirgizië.
Frits Meyst

Qatar

“In tegenstelling tot andere steden in het Midden-Oosten, zoals Dubai, vond ik Doha (Qatar) erg sympathiek. De stad is zich echt aan het klaarmaken voor de toekomst met veel goede restaurants, musea van wereldniveau en architectonische wonderen. In deze door buitenlandse arbeiders opgebouwde stad ontmoette ik gelukkig ook locals, waardoor ik de ook traditionele kant van Qatar te zien kreeg. Met hen trok ik naar een plek middenin de woestijn waar zij hun kostbare valken onderbrengen in een soort kuuroord en bezochten we een manege waar ze Arabische volbloeds fokken en trainen. Die mix tussen ultieme luxe in de stad en oprechte gastvrijheid en tradities vond ik fascinerend.”

Tip! Als je Qatar net als Dirk Wijnand in de zomer bezoekt, dan zal je merken dat het leven zich er overdag binnen afspeelt, vanwege de hitte. De Qatar National Library is dan een bijzondere bezienswaardigheid om te bezoeken. Als het ’s avonds wat afkoelt, dan is de markt ‘Souq Waqif’ erg leuk om te bezoeken. Hier komt de maatschappij in de avonduurtjes tot leven en bovendien is het een heel fotogenieke omgeving.

De mix tussen ultieme luxe en oprechte gastvrijheid en tradities maken Qatar fascinerend
De mix tussen ultieme luxe en oprechte gastvrijheid en tradities maken Qatar fascinerend.
Dirk Wijnand de Jong

Scandinavië

Of we het nu hebben over Noorwegen, Zweden, Finland of Denemarken, Dirk Wijnand bezoekt dit gebied maar wat graag. “Deze landen hebben allemaal een ongerepte en ruige natuur. De harmonie tussen mens en natuur in Scandinavië zorgt ervoor dat ik er met veel plezier rondreis. Het is een geweldige bestemming om te skiën, zeilen, fietsen en wandelen.”

In de zomer van 2019 bezocht Dirk Wijnand een piepklein Zweeds eilandjegenaamd Ven. “De sfeer daar vond ik heel sympathiek. In het voorjaar kleurt het hele eiland geel van het koolzaad dat er bloeit, dat is een mooi gezicht. Er gebeurt heel weinig op Ven, en dat is precies waarom ik er graag nog eens naartoe wil. Er heerst een overweldigend gevoel van rust.”

Tip! Maak contact met locals om meer uit je reis te halen. Dirk Wijnand ontmoette op Ven een chefkok met wie hij langs de kustlijn lokale ingrediënten plukte en proefde.

Dirk Wijnand in Noorwegen
Dirk Wijnand in Noorwegen.
Nils Elzenga

Japan

Japan is voor mij een speelgoedwinkel,” begint Dirk Wijnand. “Er is daar zóveel te verkennen dat je er niet vaak genoeg kunt komen. Je vindt er prachtige natuur maar natuurlijk ook miljoenensteden zoals Tokio.” Omdat het hier iets uitdagender is om contact te leggen, meldde hij zich aan voor een foodtour door de stad. “Daardoor leerde ik wel locals kennen! De Japanners zijn wat gereserveerder dan wij, maar daarentegen zijn ze heel gastvrij en respectvol naar elkaar toe.”

Tip! Meedoen aan een tour of cursus is een absolute aanrader als je de mensen van Tokio wilt leren kennen. Op deze manier ontdek je ook bijzondere plekken waar Japans vakmanschap wordt uitgeoefend in de vorm van Japanse messen of overheerlijke sushi.

In Japan kun je volgens Dirk Wijnand niet vaak genoeg komen
In Japan kun je volgens Dirk Wijnand niet vaak genoeg komen.
Bas van Oort

Florence

Florence is een plek waarvan Dirk Wijnand zeker weet dat hij er zijn leven lang zal terugkeren. “Florence is als het ware een groot openluchtmuseum. Je loopt er tussen de gebouwen die allemaal bijzondere verhalen vertellen over de geschiedenis van Italië. Ik ga regelmatig in het vroege voorjaar naar Florence, waar ik dan een appartement huur. Op een gemiddelde dag bezoek ik musea, maak ik een fietstocht en struin ik de lokale markt af. Ook neem ik vaak mijn hardloopschoenen mee en maak ik ’s ochtends vroeg een tocht door de omliggende heuvels, met natuurlijk een adempauze op Piazza Michelangelo, waar je een waanzinnig uitzicht hebt op de stad. In de avond kook ik voor mezelf, in mijn appartementje in de binnenstad, en drink ik een goed glas Italiaanse wijn.”

Contact maken met mensen is in Florence geen probleem. Wanneer je interesse toont dan zal een Italiaan met passie van alles aan je vertellen. Dirk Wijnand zelf spreekt de Italiaanse taal en heeft een goede vriend in de stad wonen.

Tip! Wanneer het druk wordt in Florence, raadt Dirk Wijnand je aan om een fiets te huren en de loop van de rivier de Arno te volgen. Vrij snel nadat je de stad uit bent fiets je langs groene oevers, wijnvelden en middeleeuwse landhuizen en wijnvelden.

Florence is een van de favoriete reisbestemmingen van Dirk Wijnand
Florence is een van de favoriete reisbestemmingen van Dirk Wijnand.
Dirk Wijnand de Jong

In januari staat National Geographic in het teken van reizen. Met elk weekend tv-programma’s over treinreizen, stedentrips en natuurdocumentaires en extra online aandacht voor onze favoriete bestemmingen en travel-lijstjes. Kijk verder op natgeo.nl/travelmonth!