Elk jaar wachten moslims over de hele wereld op het verschijnen van de sikkel van de nieuwe wassende maan, als teken van de officiële eerste dag van de ramadan. Deze heilige maand binnen de islamitische cultuur is de negende maand van de islamitische kalender.
Start van de ramadan
Ramadan begint elk jaar op een ander moment, omdat de islamitische maankalender de schijngestalten van de maan volgt. Een commissie voor waarnemingen van de maan in Saoedi-Arabië bepaalt wanneer de start en het einde van de ramadan is.
De heilige maand begint op de dag nadat de commissie de maansikkel heeft waargenomen. Dit kan soms lastig zijn, omdat deze slechts zo’n twintig minuten heel vaag te zien is. Wanneer de maansikkel door mist of wolken met het blote oog niet zichtbaar is, worden berekeningen gebruikt om te voorspellen wanneer deze aan de hemel staat. De voorspelling voor 2023 is dat de ramadan op 22 maart begint en op donderdag 20 april eindigt.
Oorsprong van ramadan
Ook de oude Arabische kalenders kenden ramadan, een van de maanden van de islamitische kalender. De naam ramadan komt van het Arabische ‘ar-ramad’, wat ‘verzengende hitte’ betekent. Moslims geloven dat in 610 na Christus de engel Djibriel (Gabriel) aan de profeet Mohammed verscheen en hem de Koran, het islamitische heilige boek, openbaarde.
Die openbaring, Laylat al-Qadr (oftewel de Waardevolle Nacht), zou tijdens ramadan hebben plaatsgevonden. Moslims vasten tijdens deze maand om de openbaring van de Koran te herdenken en te vieren.
De koran beslaat 114 hoofdstukken en wordt gezien als rechtstreekse woorden van God, oftewel Allah. De Hadith, oftewel de overleveringen van de metgezellen van de profeet Mohammed over zijn gedachten en daden, vormen een aanvulling op de Koran. Gezamenlijk vormen deze de religieuze teksten van de islam.
Hoe ramadan wordt beleefd
Het doel van moslims is om tijdens ramadan spiritueel te groeien en een diepere band met Allah te ontwikkelen. Dit doen ze door te bidden en de Koran te reciteren, bewust en met aandacht voor de medemens te handelen en zich te onthouden van roddel, leugens of gevechten.
Tekst loopt door onder de afbeelding
Tijdens deze maand moeten alle moslims tussen zonsopgang en zonsondergang vasten, tenzij ze ziek, zwanger, op reis, bejaard of ongesteld zijn. In de rest van het jaar kunnen dagen waarop het niet lukte om te vasten worden ingehaald, hetzij allemaal tegelijk, hetzij af en toe een dag.
De maaltijden zijn momenten voor moslims om met anderen uit de gemeenschap samen te komen en het vasten te breken. Het ontbijt, oftewel de shor of suhoor, vindt meestal om vier uur ‘s ochtends plaats, vóór het eerste gebed van de dag, de fajr. De avondmaaltijd, iftar, kan beginnen na het avondgebed, maghrib – normaalgesproken rond 19:30.
het eten van dadels tijdens ramadan
Aangezien de profeet Mohammed zijn vasten brak met dadels en een glas water, eten moslims zowel bij de shor als bij de iftar dadels. Dadels, die in het Midden-Oosten veel worden gegeten, zijn rijk aan voedingsstoffen, gemakkelijk te verteren en voorzien het lichaam van suiker na een lange dag vasten.
Na de laatste dag van de ramadan vieren moslims het einde ervan met Eid al-Fitr, oftewel ‘het feest ter gelegenheid van het breken van het vasten’. Het Suikerfeest, zoals het ook wordt genoemd, begint met gezamenlijke gebeden bij zonsopgang. Tijdens het drie dagen durende feest komen mensen samen om te bidden, eten, elkaar cadeautjes te geven en overleden familieleden te herdenken. In sommige steden worden ook optochten of grote gebedsbijeenkomsten gehouden.
Maar wat de gelovigen ook van plan zijn te eten voor de traditionele shor- of iftarmaaltijden dit jaar, deze eeuwenoude traditie blijft nog steeds een tijd van vroomheid en zelfreflectie.
De vijf zuilen van Islam
Dit zijn de meest fundamentele verplichtingen voor moslims.
- Saum: van zonsopgang tot zonsondergang vasten tijdens Ramadan
- Sjahada: geloven dat er geen god is dan Allah en dat Mohammed (vrede zij met hem) zijn profeet is
- Zakat: geven van aalmoezen
- Salat: vijf keer per dag bidden
- Hadj: indien mogelijk minstens eenmaal een bedevaart naar Mekka maken.
Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op nationalgeographic.com.