Kijk ook World's Most Dangerous Roads op Donderdag om 21:00 op National Geographic.

Deze lijst is overgenomen uit het boek Journeys of a Lifetime van National Geographic.

Van de serene bergketens van Japan tot de overwoekerde jungles van Cambodja: via de overblijfselen vandeze eeuwenoude wegen reis je terug in de tijd.

De Old North Trail, Noord-Amerika

De Blackfeetindianen maakten gebruik van de Old North Trail. Deze 3220 kilometer lange route liep oorspronkelijk van Canada over de ‘ruggengraat van de wereld’, wat de Amerikanen later de Rockies noemden, naar Mexico. De Blackfeet deden er vier jaar over om de route af te leggen om handel te drijven, een spirituele reis te maken of een vrouw te vinden. Er zijn nog steeds fragmenten van dit pad te zien in Glacier National Park in Montana.

De Nakasendo, Japan

Deze smalle, zeventiende eeuwse hoofdweg tussen Kyoto en Edo (het huidige Tokio) volgde de route van een oudere weg. De 500 kilometer lange weg langs de oever van het Biwameer, over bergketens en over de Kantovlakte rond Edo was bedoeld voor paarden en voetgangers. De Japanners gebruikten geen wagens. Stukken van het rustige traject zijn bewaard gebleven en gerestaureerd. Dat betekent dat je de weg te voet moet begaan, zoals de meeste reizigers vroeger deden. (Lees hoe de berg Fuji een van de heiligste symbolen van Japan werd.)

Delen van de zeventiende eeuwse Nakasendo in Japan zijn bewaard gebleven en gerestaureerd zodat ze hun oorspronkelijke rust uitstralen
Delen van de zeventiende eeuwse Nakasendo in Japan zijn bewaard gebleven en gerestaureerd, zodat ze hun oorspronkelijke rust uitstralen.
Michael S. Yamashita, National Geographic Stock

Yuen Tsuen Ancient Trail, Hongkong, China

Eeuwenlang reisden mensen over dit ruige voetpad tussen Yuen Long en Tsuen Wan in de huidige New Territories van Hongkong. Tegenwoordig monden beide uiteinden van het pad uit in stedelijke wildgroei met winkelcentra en verkeersopstoppingen. Het middenstuk is echter een heerlijke oase van rust.

Khmer Highway, Cambodja/Thailand

Deze 225 kilometer lange weg liep tussen Angkor in Cambodja en Phimai in Thailand en was heilig voor de ‘godkoningen’ van het Cambodjaanse rijk. Zij gebruikten de weg om naar tempels te reizen en religieuze ceremonieën te houden met vuur, water en lingams (fallusvormige voorwerpen van steen). De weg is nu grotendeels opgeslokt door de jungle, maar je kunt nog wel veel tempels bezoeken en over een stuk nabij Phimai rijden. (Vaar mee door de Mekongdelta)

De Old Great North Road, Australië

Deze weg is een beroemd staaltje negentiende eeuwse bouwkunst. Daarnaast is de weg bekend om de inzet van gevangenen als dwangarbeiders, van wie sommigen bij de enkels waren geketend. De weg begon in Sydney en eindigde in Newcastle in de Hunter Valley van New South Wales. Sommige delen lopen langs oude paden van de Aboriginals. (Ga mee op roadtrip door Australië)

De Perzische Koninklijke Weg, van Turkije naar Iran

Darius de Grote van Perzië legde deze weg aan die het Middellandse Zeegebied en de Perzische Golf verbond. De weg liep van Sardis in Noordwest-Turkije door Mesopotamië naar Susa in Iran. Koning Midas, de profeet Daniël, koningin Esther, de historicus Herodotus en Alexander de Grote hebben allemaal van deze weg gebruikgemaakt. (Bekijk oude watertunnels in de woestijn van Iran)

De Koninklijke Weg, van Egypte naar Syrië

Dit was in bijbelse tijden een van de belangrijkste handelsroutes van het Midden-Oosten. De weg liep van Egypte door Sinaï naar de Golf van Akaba en vervolgens naar het noorden naar Syrië. Langs de weg lagen veel bedevaartsoorden, waaronder de Neboberg in Jordanië, waar Mozes het Beloofde Land zou hebben gezien. (Deze tempel eert een uitzonderlijke Egyptische koningin)

De Via Egnatia, van Albanië naar Turkije

De Romeinen, Grieken, Byzantijnen, kruisvaarders, Venetianen, Ottomanen en Oostenrijkers hebben allemaal gebruikgemaakt van deze schitterende weg door de bergen van het Balkanschiereiland. De Romeinse proconsul Gnaeus Egnatius liet de weg in de eerste eeuw v.Chr. aanleggen om de Adriatische Zee met de Egeïsche Zee en de Bosporus te verbinden.

De barnsteenroute, van Rusland naar Italië

In de oudheid werd amber, ‘het goud van het noorden’, verhandeld via deze route die de Baltische Zee met de Adriatische Zee verbindt. Tegenwoordig is het een intrigerende weg om te volgen. De route loopt van Sint Petersburg door Oost- en Centraal-Europa naar Venetië.

De Via Augusta, Spanje

Deze weg is vernoemd naar keizer Augustus en loopt van Cádiz in Andalusië noordwaarts over de huidige bergpas Coll de Panissars in Catalonië naar de Pyreneeën. Daar gaat de weg over in de Via Domitia die doorloopt naar Rome, waar alle wegen naartoe leiden. (Ontdek de lekkerste tapasbars van Spanje)

Dit verhaal is gepubliceerd in 2010 en bijgewerkt in 2019. Het werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com