De tien populairste National Geographic-verhalen van 2020

Onze lezers hadden in 2020 vooral belangstelling voor COVID-19 - maar ook reuzenhoornaars zoemden rond.

Door Amy McKeever
Gepubliceerd 6 jan. 2021 13:50 CET
In een jaar vol ongekende uitdagingen zochten National Geographic-lezers vooral naar wetenschappelijke informatie over het coronavirus ...

In een jaar vol ongekende uitdagingen zochten National Geographic-lezers vooral naar wetenschappelijke informatie over het coronavirus en naar verhalen over de gevolgen van de pandemie voor henzelf en hun omgeving.

Photo Mosaic by Nina Westcott

2020 was een ongekend jaar. De wereld moest niet alleen de strijd aan met de coronapandemie, maar kreeg ook te maken met bosbranden die alle eerdere records deden verbleken, massale protesten tegen gewelddadig politieoptreden, Amerikaanse verkiezingen die zorgden voor enorme verdeeldheid en een plaag van woestijnsprinkhanen. Daarnaast waren we dit jaar getuige van de start van een nieuw tijdperk in de ruimtevaart, de terugkeer van de Tasmaanse duivel in het binnenland van Australië, en het einde van de op een na grootste ebola-epidemie uit de geschiedenis.

Dit waren allemaal ontzettend belangrijke verhalen. Maar voor de lezers van National Geographic stond de pandemie toch voorop. De meeste van onze best gelezen verhalen van afgelopen jaar gingen over de wetenschappelijke feiten over de ziekte, zoals de manieren om verspreiding tegen te gaan en de effecten ervan op zowel mensen als dieren. (En ook de komst van dodelijke hoornaars trok de aandacht van onze lezers.) Dit zijn de tien best gelezen verhalen uit 2020.

Toen de normaal gesproken bomvolle kanalen leeg raakten door de quarantainemaatregelen tijdens de pandemie, gingen op de sociale media berichten viral waarin stond dat er weer zwanen en dolfijnen in het water te zien waren. Die posts klopten niet. Wel is het water in de kanalen helderder doordat er minder boten in varen.

Foto door Andrea Pattaro, AFP, Getty

1. Nepnieuws op sociale media over dieren

Het is niet zo vreemd dat mensen zoveel mogelijk op zoek gingen naar goed nieuws in dit moeilijke jaar. Maar soms was dat nieuws te goed om waar te zijn. Dat gold ook voor verhalen over dieren die het ervan namen in steden waar het stil werd tijdens de lockdowns.

Zoals National Geographic-redacteur Natasha Daly schreef in ons meest gelezen verhaal van 2020 klopten de berichten over zwanen die terugkeerden in de kanalen in Venetië en dronken olifanten die een Chinese theetuin binnenliepen niet. Daly legt ook uit waarom we die verhalen zo graag wilden geloven. Bovendien geeft ze ook voorbeelden van echt goed nieuws over de gunstige effecten van onze veranderde levensstijl op dieren tijdens de pandemie.

2. Wat het coronavirus met het lichaam doet

Afgelopen februari was er nog weinig bekend over het nieuwe coronavirus dat in China om zich heen greep en zich niet lang daarna over de hele wereld zou verspreiden. Maar we wisten wel dat eerdere zoönotische coronavirussen als SARS en MERS ervoor zorgden dat het hele lichaam op hol sloeg.

Door onderzoeksgegevens over de nieuwe epidemie te combineren met de kennis die was opgedaan over die eerdere ziekten, legde National Geographic uit wat er in het lichaam gebeurt wanneer dat is geïnfecteerd met het coronavirus; van longen met gaten tot een storm in de bloedbaan veroorzaakt door een afweerreactie.

3. Hoe sommige steden 'de curve afvlakten' tijdens de Spaanse griep

Dit jaar was niet het eerste jaar dat de mensheid moest leren om onderling afstand te houden. In 1918 ging een dodelijke griepvariant die de Spaanse griep werd genoemd over de wereld, waardoor steden besloten om publieke ruimten te sluiten. Maar het verging sommige steden beter dan andere.

In dit op grafieken gebaseerde verhaal laten Riley Champine en Nina Strochlic van National Geographic zien hoe de ziekte zich ontwikkelde in 36 Amerikaanse steden. Hieruit blijkt hoe sommige de verspreiding van de ziekte met behulp van quarantainemaatregelen tegengingen, terwijl het aantal ziektegevallen in andere steden de pan uitrees doordat er nauwelijks tot geen maatregelen ter bescherming van de volksgezondheid werden genomen.

4. Coronavirus in de VS: waar neemt het aantal gevallen toe of af?

National Geographic hield de verspreiding van het virus door de VS bij gedurende het jaar. Op de site werd dagelijks het aantal gevallen gemeld, landelijk en op het niveau van de counties. Tegen het eind van het jaar waren elke vier tot vijf dagen een miljoen nieuwe ziektemeldingen en liep het dagelijkse dodental richting de vierduizend. Het was een signaal dat mensen genoeg hadden van alle beperkende maatregelen. (Here’s where the coronavirus is spreading across the world.)

Vliegtuigpassagiers die op 23 januari 2020 uit de Chinese stad Wuhan kwamen - toen het epicentrum van de corona-uitbraak – passeren een quarantainestation op Narita International Airport bij Tokio.  Op de voorgrond staat een warmtebeeldcamera voor het meten van de lichaamstemperatuur.

Foto door Kyodo, via AP Images

5. Hoe verspreidt het coronavirus zich in een vliegtuig en wat is de veiligste plek om te zitten?

De luchtvaart kwam door de wereldwijde lockdowns nagenoeg tot stilstand. Maar sommige mensen moesten toch het vliegtuig pakken. De screening en beschermingsmaatregelen die vliegmaatschappijen namen waren voor hen nauwelijks een geruststelling. In januari dook National Geographic in de wetenschappelijke kennis over de verspreiding van virussen in vliegtuigen en concludeerde wat de veiligste zitplaatsen zijn voor wie niet besmet wil raken. Hint: het is misschien een idee om in het vervolg voor een stoel bij het raam te kiezen.

6. Wat je moet weten over 'killerhoornaars'

Als er iets was dat Amerikanen evenveel angst aanjoeg als het coronavirus, dan was het wel de komst van de zogenaamde ‘killerhoornaars’. In mei schreef National Geographic-redacteur Doug Main dat er Aziatische reuzenhoornaars, de grootste wespen ter wereld, waren gezien in de staat Washington.  Deze insecten, die van oorsprong voorkomen in Oost-Azië, staan erom bekend hele kolonies honingbijen uit te moorden. Gemiddeld sterven er in Japan jaarlijks dertig tot vijftig mensen door hun giftige steek.

In de Amerikaanse staat Washington werden Aziatische reuzenhoornaars (Vespa mandarinia) gesignaleerd, wat de autoriteiten zorgen baarde.

Foto door Atsuo Fujimaru, Minden Pictures

Maar volgens Main was er geen reden tot paniek, omdat er al maatregelen waren genomen om verdere verspreiding van de hoornaars te voorkomen. In een later artikel beschreef hij hoe onze ongegronde angst voor insecten schadelijk kan zijn voor zowel de dieren als onszelf.

Deze Maleise tijger werd in 2017 in de Bronx Zoo gefotografeerd.  In april 2020 werden vijf tijgers en drie leeuwen in de dierentuin positief getest op het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt.

Foto door Andrew Lichtenstein, Corbis via Getty Images

7. Wanneer mensen het coronavirus op dieren overbrengen

Mensen besmetten niet alleen andere mensen met COVID-19, ze droegen het ook over op dieren. Natasha Daly ontdekte dat er vijf tijgers en drie leeuwen in de Bronx Zoo in het voorjaar besmet waren geraakt met het coronavirus. Volgens de dierentuin kregen de grote katten het virus waarschijnlijk van een besmette dierenverzorger die geen symptomen had. Mensen brachten het virus ook over op nertsen in Europa, in Canada en in de Verenigde Staten, waardoor de dieren op grote schaal werden geruimd.

Terwijl de wereld zich zorgen maakt over het coronavirus, bewerkt een vrouw op 18 februari 2020 een akker in de Chinese provincie Jiangxi. Sommige virussen, zoals griepvirussen, zijn seizoensgebonden, wat betekent dat ze zich beter kunnen verspreiden in droge en koude lucht.  Het was in eerste instantie onduidelijk of het nieuwe coronavirus seizoensgebonden was.

Foto door Liu Haojun Xinhua, Eyevine, Redux

8. Zwakt het coronavirus af bij warmer weer?

In eerste instantie bestond de hoop dat warmer weer zou leiden tot minder (heftige) COVID-19-gevallen. Sarah Gibbens stelde daar in maart vraagtekens bij. Ze constateerde dat die aanname voornamelijk gebaseerd was op kennis over de griep, die over het algemeen op het noordelijk halfrond het hardst toeslaat tussen oktober en maart/april. Volgens wetenschappers komt dat doordat mensen 's winters meer bij elkaar binnen zitten en doordat het virus langer kan overleven in droge, koude lucht. Maar het virus zette zijn wereldwijde opmars ook in de zomer en het najaar voort, daarbij geholpen door mensen die zich niet aan de beschermende maatregelen hielden.

Artsen bekijken een CT-scan van longen in een ziekenhuis in Xiaogan in de centraal gelegen Chinese provincie Hubei.

Foto door STR/AFP/China OUT via Getty Images

9. De onderliggende aandoeningen waardoor COVID-19 ernstige gevolgen heeft

In maart schreven we over de aandoeningen waardoor het coronavirus mogelijk nog bedreigender wordt, zoals hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten. We lieten ook zien dat het coronavirus een risico kan opleveren voor jonge, gezonde mensen. “We kunnen niet zeggen dat we voor miljoenen zorgen, als we niet zorgen voor iemand die toevallig een oudere of een jongere is,” aldus directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie. “Elk afzonderlijk leven telt.”

Op dinsdag 8 december 2020 krijgt de 85-jarige Doreen Brown in het Guy's Hospital in Londen de eerste van twee inentingen met het COVID-19-vaccin van Pfizer/BioNTech. De Britse autoriteiten waren de eersten die begonnen met een toediening van een uitgebreid getest en door onafhankelijke instanties beoordeeld coronavaccin aan de bevolking. Het was de start van een wereldwijde immunisatie-programma dat zich naar verwachting steeds verder uitbreidt naarmate er meer vaccins worden goedgekeurd.

Foto door Victoria Jones, Ap

10. Dit is het laatste nieuws over COVID-19-vaccins

In 2020 waren alle ogen gericht op de race om een vaccin tegen COVID-19 te ontwikkelen. Het resultaat was beter dan verwacht, met vaccins die in recordtempo beschikbaar kwamen voor consumenten. National Geographic hield de stand van zaken bij voor alle vaccins die in ontwikkeling waren, zodat lezers het laatste nieuws kregen over welke kandidaat-vaccins zijn goedgekeurd, de mate van werkzaamheid en hoe ze worden verspreid in de verschillende landen over de hele wereld.

David Beard werkte mee aan dit artikel.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Wetenschap
Wat kun je weer veilig doen als je een coronavaccin hebt gekregen?
Wetenschap
We zullen waarschijnlijk voorgoed met COVID-19 moeten leven
Wetenschap
Waarom de kou onze afweer tegen luchtweginfecties ondermijnt
Wetenschap
WHO dichtbij toelating COVID-19-vaccin - wat de kans op eerlijke beschikbaarheid vergroot
Wetenschap
Coronavaccin Pfizer veelbelovend, ondanks 'zorgwekkend' gebrek aan gegevens

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.