Dit artikel verscheen in National Geographic Traveler editie 1, 2019.
2019, een heel nieuw jaar waarin we weer volop kunnen reizen. De redactie van National Geographic Traveler zocht uit wat de beste bestemmingen zijn om dit jaar naartoe te gaan.
STEDEN
1) Dakar, Senegal: Het epicentrum van de West-Afrikaanse modescene
De hoofdstad van Senegal – gelegen op Kaap Verde, het schiereiland op het westelijkste puntje van Afrika – is eigenlijk niet te beschrijven: de stad is stijlvol en chaotisch, typisch West-Afrikaans maar met Frans als officiële politieke taal. Op de weg zie je peperdure SUV’s naast paard-en-wagens. Op de stranden heerst een gezellige drukte met surfers, zonaanbidders, professionele worstelaars en schapen. ‘Rijdend langs de Corniche heb je aan de ene kant een weids uitzicht over zee en aan de andere op een drukbezochte markt,’ zegt universitair onderzoeker Abhit Bhandari, die afwisselend in Dakar en New York woont. ‘Voor mij is Dakar een stad van uitersten.’ In de clubs danst het uitgaanspubliek op de hypnotiserende beats van mbalax-dance en Senegalese hiphop. In juni loopt glamorous Senegal uit voor de Dakar Fashion Week, waar ontwerper Adama Amanda Ndiaye jaarlijks Afrikaanse modecollecties op de catwalk brengt.
2) Salvador, Brazilië: Deze stad swingt de pan uit
De hoofdstad van de noordoostelijke staat Bahia is het kloppende muziekhart van Brazilië. Muziekstijlen als bossanova, samba en tropicália ontstonden in deze stad, die in 1549 werd gesticht door de Portugezen en die Unesco in 2016 uitriep tot City of Music. Axé (spreek uit: ah-Shé), de popmuziek met Afrikaanse, Caribische en Braziliaanse invloeden die hier ontstond, vormt de opzwepende soundtrack van het grootste straatfeest ter wereld, het carnaval van Salvador (27 februari tot 5 maart). Kom vast in de stemming in Casa do Carnaval da Bahia, een nieuw museum met kleding, instrumenten en interactieve exposities op het gebied van dans en muziek.
3) Kansas City, Missouri, VS: Deze stad is booming
De meeste bezoekers komen naar deze uithoek in het Midwest voor barbecue en jazzmuziek, en merken dan tot hun verbazing dat de stad een enorme opleving doormaakt. Een recente aanwinst is het 21c Museum Hotel Kansas City, dat is gevestigd in het voor tientallen miljoenen dollars verbouwde, uit 1888 daterende Savoy Hotel and Grill. Stap in de gratis RideKC-tram, die een drie kilometer lang traject aflegt. Er is ook een halte dicht bij het National World War I Museum, waar het einde van die oorlog (honderd jaar geleden) ook in 2019 nog volop wordt herdacht. Bezoek in de historische jazzwijk 18th & Vine het American Jazz Museum en het ernaast gelegen Negro Leagues Baseball Museum. In de West Bottoms, ten westen van downtown, zijn in leegstaande industriële gebouwen retro-coole winkels en clubs neergestreken, zoals The Ship, een in oude luister teruggebrachte speakeasy met livemuziek. ‘De wijk West Bottoms herinnert aan de geschiedenis van Kansas City, dat door zijn centrale ligging een doorvoerpunt was voor treinen, vee en handelswaar,’ zegt KC-inwoner Chris Goode, directeur en oprichter van Ruby Jean’s Juicery. ‘Maar waar je ook heengaat in Kansas City, je voelt je er thuis. Deze stad heeft een ziel.’
4) Toronto, Canada: Culturen uit alle windstreken versmelten hier tot iets nieuws
De bevolking van Toronto bestaat voor bijna de helft uit immigranten, en in de grootste stad van Canada worden dan ook meer dan tweehonderd talen gesproken. De culturele diversiteit komt op allerlei manieren tot uiting: van de traditionele gevel van Hotel Drake tot het fonkelnieuwe HXOUSE, kraamkamer voor jonge kunstenaars, mede opgericht door zanger The Weeknd en creatief leider La Mar Taylor. Culturen versmelten in de keukens van nieuwe restaurants, zoals Kojin in Momo-fuku, waar chef-koks met lokale producten Colombiaans geïnspireerde gerechten bereiden op een sissende ‘Argentijnse’ grill. In 2019 beleeft de Toronto Biennial of Art zijn eerste editie. Dompel je onder in deze cultureel zo diverse stad, die maar liefst 140 verschillende wijken heeft.
5) Perth, Australië: Dit is de meest afgelegen metropool ter wereld
Western Australia (WA) is het dunst bevolkte deel van het land. WA beslaat een derde van het continent en staat vooral bekend om zijn indrukwekkende rode rotsformaties en steile kusten. In Perth, de hoofdstad van de staat, wonen twee miljoen mensen. Het is de enige stad in WA met meer dan honderdduizend inwoners. Om Adelaide, de dichtstbijzijnde grote plaats, te bereiken moet je maar liefst 2691 kilometer naar het oosten rijden. Door de grote afstanden zijn de surf-and-sun-spots aan de Left Coast niet overlopen. Maar nieuwe rechtstreekse vluchten vanuit Londen brengen de topstranden van Perth, de wijngaarden van Swan Valley, de voor ruim twee miljard euro ontwikkelde nieuwbouw langs Elisabeth Quay en urban-chic hotels als het in augustus geopende QT Perth voor velen dichterbij.
NATUUR
6) Fanjingshan, China: Bergwandelen tussen de wolken
Fanjingshan, het nieuwste Chinese werelderfgoed, is de klim zeker waard. Bergwandelaars die deze heilige boeddhistische plek (ooit stonden er 48 tempels op de berg) bezoeken, zien onderweg grillige rotsformaties en kijken boven het wolkendek uit over de bergketen Wuling. De zwaarste klim is die naar de op 2336 meter gelegen Red Clouds Golden Summit, twee met een brug verbonden bergtoppen met een tempel erop. Er is een gondel, maar wie op eigen kracht naar boven loopt, geniet onderweg van de rijke natuur in Fanjingshan, waar zeldzame inheemse soorten leven als de witmantelstompneusaap.
7) Nationaal Park Gorongosa, Mozambique: Steun natuurbeschermers in Mozambique
Nationaal Park Gorongosa staat ook wel bekend als ‘the place where Noah left his ark’. Ooit had je hier grote aantallen kafferbuffels, olifanten, nijlpaarden, leeuwen, gnoes en tal van andere diersoorten, maar de burgeroorlog die tussen 1976 en 1992 in het land woedde, werd de meeste dieren fataal. Wat bleef, is het natuurschoon: vierduizend vierkante kilometer in het zuidelijkste puntje van de Grote Afrikaanse Slenk waar savanne, regenwouden, grotten, rotskloven, rivieren, meren en watervallen elkaar afwisselen. Het aantal wilde dieren neemt toe: dankzij het Gorongosa Restoration Project steeg de hoeveelheid groot wild tot bijna tachtigduizend exemplaren. De overheid en private partijen beschermen de natuur binnen het park en zetten zich in voor meer banen, onderwijs en gezondheidszorg voor omwonenden.
8) Peruaanse Amazone, Peru: Dit oerwoud is een bron van inspiratie
Bijna de helft van Peru is bedekt met weelderig regenwoud van het Amazonegebied. ‘We hebben oerwoud in het laagland en in de bergen, nevelwouden, draslandgebieden, moerassen, watervallen, ruïnes in het oerwoud, steile bergtoppen en zelfs de grootste thermale rivier: de ‘kokende rivier van het Amazonegebied,’ vertelt de in geothermie gespecialiseerde Peruaanse National Geographic Explorer Andrés Ruzo. ‘Hier versmelten allerlei culturen en keukens, geweldig vind ik dat,’ zegt Ruzo. ‘Het oerwoud vormt een bron van inspiratie voor koks, die steeds met nieuwe smaken komen.’ Topchef Pedro Miguel Schiaffino uit Lima ijvert met riviercruiseorganisator Aqua Expeditions voor duurzame visserij in natuurreservaat Pacaya Samiria, waar de Aria Amazon vaart. In 2018 is het nieuwe Nationaal Park Yaguas geopend, een gebied zonder wegen dat miljoenen hectaren natuur in het Amazonegebied voor ontginning behoedt.
9) Belize: Streng beleid beschermt het zeeleven met succes
Een van de kleinste landen van Midden-Amerika (Belize is ongeveer half zo groot als Nederland) maakt zich sterk voor een gezonde oceaan. In juni 2018 kon het barrièrerif van Belize, volgens Darwin ‘het mooiste rif van WestIndië’ van de lijst van bedreigd werelderfgoed worden gehaald. Deze topprestatie werd bereikt dankzij maatregelen die het zeeleven beschermen en herstellen. Het land verbood olieboringen in zee en verbeterde de bescherming van mangrovebossen. Met ingang van Earth Day 2019 zijn foam wegwerpbekers en plastic producten verboden. Het barrièrerif van Belize behoort tot riffen met de hoogste biodiversiteit ter wereld. In het gebied komen zeldzame en bedreigde soorten voor, zoals de roodpootgent, de Caribische lamantijn en de onechte karetschildpad. Bezoek ook de grootste Mayavindplaats Caracol: deze is groter dan zijn beroemde buur Tikal in Guatemala, maar veel minder toeristisch. Om de bereikbaarheid te verbeteren, wil de overheid in 2019 een verharde weg naar Caracol aanleggen.
AVONTUUR
10) Caño Cristales-rivier, Colombia: Hier kun je zwemmen in een regenboog
Er stroomt een veelkleurige rivier door Colombia. Door bloeiende waterplanten, vooral Macarenia clavigera, kleurt de bedding van de Caño Cristales-rivier van juli tot november rood, groen, geel, blauw en zwart. Voeg daar zonlicht en kristalhelder water bij en het schitterende plaatje is compleet. De reis erheen is wel wat avontuurlijk – de Caño Cristales ligt in Midden-Colombia, in het afgelegen nationale park Sierra de la Macarena, een vroeger door de FARC gedomineerd gebied dat tot voor kort niet toegankelijk was voor toeristen en dat nu onder streng toezicht van de overheid staat. Maar als je hier eenmaal bent, dan voelt het of je de pot goud onder de regenboog hebt gevonden.
11) Isla de los Estados, Argentinië: Verder van de bewoonde wereld zul je niet gauw komen
Het Zuid-Amerikaanse Isla de los Estados is totaal anders dan zijn Noord-Amerikaanse naamgenoot Staten Island. In New York zetten gratis veerponten jaarlijks 24,5 miljoen bezoekers over, maar hier mag slechts een handjevol eco-adventure-bedrijfjes toeristen afzetten op Isla de los Estados, een afgelegen rotsig eilandje voor de oostkust van de Argentijnse Tierra del Fuego (Vuurland). Het 534 hectare grote eiland wordt gekenmerkt door beukenbossen, bergen en orden. Het romantische eiland figureert in de laatste roman van Jules Verne, The Lighthouse at the End of the World. Bezoekers kunnen er zuidelijke rotspinguïns, watervogels en zeeleeuwen spotten. ‘Dit is een van de weinige plekken op aarde waar je nog echt kunt ervaren hoe ontdekkingsreizigers zich moeten hebben gevoeld,’ zegt National Geographic-fotograaf Krista Rossow.
12) Bisti/ De-Na-Zin Wilderness, New Mexico, VS: Hier maak je kennis met de badlands
Op een plek als deze kom je nooit bij toeval terecht, en avontuurlijke reizigers zetten dan ook heel bewust koers naar Bisti/De-Na-Zin Wilderness in New Mexico. Deze beschermde badlands (167 vierkante kilometer maanlandschap) liggen midden in een woestijngebied op zo’n 250 kilometer ten noordwesten van Albuquerque, tegen de oostrand van het Navajo Nation-reservaat. In de taal van de Navajo of Diné betekent Bisti ‘uitgestrekt gebied met schalieheuvels’ en De-Na-Zin ‘staande kraanvogel’. Zonder wegen of gemarkeerde wandelpaden kun je in Bisti eindeloos ronddwalen – en verdwalen. Ingrid Gilbert van het nabijgelegen Farmington Convention & Visitors Bureau: ‘In dit door zand en rotspartijen gedomineerde landschap krijg je al snel het gevoel dat je het enige levende wezen in de wijde omtrek bent.’
13) Macedonië: Dit is pas echt een avontuurlijke bestemming
Sinds kort heet dit land Noord-Macedonië. Door het jarenlange getouwtrek met Griekenland over de naamgeving heeft dit kleine land op de Balkan zich aardig in de kijker gespeeld. Buurlanden genoeg (Griekenland, Bulgarije, Servië, Kosovo en Albanië), maar een eigen kust heeft Noord-Macedonië niet. Dit gemis wordt door de vele meren en bergen echter ruimschoots goedgemaakt. Steile bergtoppen, diepe kloven en watervallen sieren de nauwelijks toeristische nationale parken Galicica, Mavrovo en Pelister. Peddel in een kajak langs de oever van het Meer van Ohrid, een van de oudste en diepste meren van Europa, of kies het luchtruim boven het Pelagoniadal vanaf een met gras begroeide berghelling boven de hoogstgelegen stad Krusjevo (1350 meter), in trek bij parapenters uit het hele land.
CULTUUR
14) Hoang Lien Son, Vietnam: Een compleet andere belevenis dan het hectische Hanoi
Sinds de aanleg van een gondel trekt de 3143 meter hoge Fansipan, de hoogste bergtop van Vietnam, steeds meer toeristen. Toch is dit noordwestelijke berggebied (te bereiken via het Sa Pa) nog overwegend ongerept en vormt het een sterk contrast met het hectische Hanoi. Trek te voet door of rond Nationaal Park Hoang Lien en de Muong Hoa-vallei, en verblijf in een homestay in een dorp van de Hmong, Dao, Tay, Giay of andere etnische minderheid. Het door Hmongvrouwen gedreven Sapa Sisters organiseert wandeltochten op maat.
15) Oakland, Californië, VS: Deze parel aan de East Bay is opgeknapt maar authentiek
Na de opknapbeurt van het Jack London Square en Temescal Alley straalt de stad aan de oever van East Bay nieuwe energie uit. Zozeer zelfs, dat sommigen vrezen dat de culturele diversiteit in het gedrang komt. ‘Het karakter van Oakland ligt juist besloten in zijn diversiteit, in het anders-zijn, in de mensen,’ zegt Tommy Orange, die behoort tot de Cheyenne en Arapaho Tribes. In zijn succesvolle debuut There There beschrijft hij hoe hij als inheemse Amerikaan het leven in Oakland ervaart. (De titel is een knipoog naar Gertrude Steins opmerking over de stad waar ze opgroeide: ‘Er is geen daar daar.’) Steun het authentieke Oakland bijvoorbeeld door je onder te dompelen in de multiculturele foodscene.
16) Galway, Ierland: 2019 is het jaar van deze Ierse stad
Galway mag dan helemaal aan de westrand van Europa liggen, de City of Tribes timmert de laatste tijd flink aan de weg. De op drie na grootste stad van Ierland (tachtigduizend inwoners) werd in 2018 Europese Regio van de Gastronomie en maakt zich nu op voor 2020, want dan is Galway Culturele Hoofdstad van Europa. In 2019 is er op verrassende locaties in heel Galway en omgeving aandacht voor lokale geschiedenis en kunst, met onder meer pop-upcultuurcafés en koorddansworkshops. En laten we vooral de gastronomie niet vergeten. Galway staat vooral bekend om zijn oesters: lokale en gigas-oesters eet je zo uit de schelp, onder meer bij Moran’s Oyster Cottage.
Nog meer avonturen in 2019? Lees het hele artikel in National Geographic Traveler editie 1, 2019.
Lees ook: Zo gaat reizen eruitzien in 2019
Lees ook: Duurzamer reizen doe je zo
Lees ook: Met de trein door het geheimzinnige platteland van Noord-Korea