Waar er in de eerste week van maart 2020 niet veel aan de hand leek, wist niemand wat er ons in de komende maanden te wachten stond. Op de zondag van 15 maart 2020 moesten alle eet- en drinkgelegenheden, sport- en fitnessclubs, sauna's, en coffeeshops in Nederland hun deuren sluiten. Deze aankondiging kwam een aantal dagen nadat de World Health Organization de COVID-19 uitbraak uitriep tot een pandemie. Een aantal dagen later gaat ook België in lockdown. We maakten kennis met de woorden social-distancing, coronacrisis, anderhalvemetereconomie en coronahamsteren. Dit is hoe de situatie zich in de maanden daarna ontwikkelde.

Maart 2020

Steeds meer landen wereldwijd gaan in lockdown. Er heerst veel onduidelijkheid over het verloop van het virus en er cirkelt veel misinformatie rond op sociale media. Mensen gaan massaal naar de supermarkt om houdbare voeding en wc-papier in te slaan.

Wat er verder speelde:

Waarom groepen tijdens COVID-19 (heel) klein moeten blijven

Waarom onjuiste informatie over de oorsprong van COVID-19 blijft opduiken

Hoe springen ziekteverwekkers als het coronavirus over van dieren op de mens?

Bezorgdheid is een evolutionaire aanpassing van de menselijke hersenen en stelt ons in staat om met potentile dreigingen om te gaan Op de foto op 14 maart staan honderden klanten van een Costcosupermarkt in Californi in de rij voordat ze de winkel binnen kunnen gaan om zich voor te bereiden op de coronaviruspandemie
Bezorgdheid is een evolutionaire aanpassing van de menselijke hersenen en stelt ons in staat om met potentiële dreigingen om te gaan. Op de foto: op 14 maart staan honderden klanten van een Costco-supermarkt in Californië in de rij voordat ze de winkel binnen kunnen gaan om zich voor te bereiden op de coronavirus-pandemie.
Mario Tama, Getty Images

April 2020

In april worden de meeste maatregelen verlengd, waarvan sommigen zelfs tot 1 september. Het wordt duidelijk dat het virus ons nog voor een lange tijd in haar greep zal houden.

Maar we zijn vindingrijker geworden: technologie wordt breed ingezet om op de meest creatieve manieren contact te leggen met elkaar. We zwaaien naar elkaar van een afstandje, borrelen via Zoom en laten bezorgers overuren draaien om onze bestelde pakketjes af te leveren.

De wetenschap komt steeds meer te weten over het nieuwe coronavirus.

Wat er verder speelde:

Eerste coronadoden in inheemse gemeenschappen in Amazonegebied

Kijk hoe ziektekiemen bij niezen verder vliegen dan gedacht

Waarom het coronavirus de meeste kinderen spaart

In La Louvire wordt een kankerpatint bestraald Net als in andere landen werd er ook in Belgi tijdens de eerste golf een opnamestop voor nieturgente patinten afgekondigd wat een stijgingin de risicos en complicaties voor patinten met andere aandoeningen betekende Deze vrouw hoorde dat ze niet alleen kanker had maar ook COVID19

Mei 2020

Terwijl China virusvrij is, kampen veel Europese landen met overvolle ziekenhuizen. Op 5 mei vindt de dodenherdenking in Nederland plaats op een lege Dam. Maar mei wordt ook de maand waarin we wat meer lucht krijgen, wanneer enkelen van de bestaande maatregelen worden versoepeld. Steeds meer mensen kunnen getest worden op het coronavirus.

Er worden plannen gemaakt voor een corona-app.

Wat er verder speelde:

Exclusieve video: Fauci ontkracht coronafabels, pleit voor verandering

Hersenvliesontsteking, zwellingen van de tenen, beroertes: waarom de raarste symptomen van COVID-19 nu pas opduiken

Coronavirus: bij deze aandoeningen lopen mensen meer risico op zware klachten

Het lichaam van iemand die waarschijnlijk aan COVID19 is overleden ligt in een Indonesisch ziekenhuis Nadat de patint is overleden hebben de verpleegkundigen het lichaam in lagen plastic gewikkeld en een ontsmettingsmiddel aangebracht om de verspreiding van het virus te voorkomen
Het lichaam van iemand die waarschijnlijk aan COVID-19 is overleden ligt in een Indonesisch ziekenhuis. Nadat de patiënt is overleden, hebben de verpleegkundigen het lichaam in lagen plastic gewikkeld en een ontsmettingsmiddel aangebracht om de verspreiding van het virus te voorkomen.
Joshua Irwandi

Juni 2020

De eerste golf lijkt voorbij. Terrassen gaan weer open, evenementen mogen weer op kleine schaal plaatsvinden en voor even lijkt het leven wat meer op ons leven van voor de uitbraak van het virus. In België moeten er op steeds meer plekken mondkapjes worden gedragen. In Nederland komt er alleen een mondkapjesplicht voor in het openbaar vervoer.

Wat er verder speelde:

Wat je moet weten over zelfgemaakte mondkapjes

Hoe lang blijft het coronavirus in het lichaam?

Is er wetenschappelijk gezien een veilige groepsgrootte?

Juli 2020

Het virus geeft ons wat meer ruimte om te bewegen. Waar de meeste mensen vakantie vieren in eigen land, reizen sommige vakantiegangers naar verschillende Europese bestemmingen.

Het wegblijven van toeristen op veel plekken in de wereld heeft niet enkel negatieve gevolgen. De natuur floreert bij de afwezigheid van bezoekers. (Kijk hoe vuurvliegjes synchroon knipperen in een bos zonder toeristen)

Wat er verder speelde:

Foto van COVID-19 slachtoffer leidt tot fascinatie - en ontkenning

Zal ‘virtueel reizen’ ook na de pandemie populair blijven?

Waarom raken we onbekenden zo vaak aan? Over de geschiedenis van het handen schudden

Op de afdeling Geriatrie in het Centre Hospitalier de Wallonie picarde CHwapi in Doornik probeert verpleegster Cline even wat frisse lucht te krijgen Ze komt zojuist uit een kamer waar een oudere patint ligt die besmet is met COVID19

Augustus 2020

Na het oplopen van het aantal besmettingen worden de maatregelen in veel landen aangescherpt. De wetenschap komt steeds meer te weten over het virus en er wordt onafgebroken gewerkt aan een nieuw vaccin.

Wat er verder speelde:

Waarom zijn sommige mensen ‘superspreaders’ en hoe stoot het lichaam het coronavirus uit?

Miljoenen pelgrims kunnen dit jaar niet op bedevaart

Nieuw-Zeeland heeft het coronavirus ‘feitelijk uitgebannen’. Dit is wat ze goed deden

In het Maasai Mara National Reserve in Kenia hebben cultureel werkers als gevolg van de coronaviruspandemie weinig werk Op 1 augustus 2020 heeft het land zijn grenzen weer voor toeristen opengesteld
In het Maasai Mara National Reserve in Kenia hebben cultureel werkers als gevolg van de coronavirus-pandemie weinig werk. Op 1 augustus 2020 heeft het land zijn grenzen weer voor toeristen opengesteld.
Tony Karumba, AFP/Getty Images

September 2020

Een grimmige mijlpaal is bereikt: COVID-19 heeft wereldwijd naar schatting een miljoen levens geëist. Wegens een ziektegeval onder de proefpersonen worden testen met het nieuwe vaccin stilgelegd.

Wat er verder speelde:

Ruik je minder goed? Dat hoeft niet aan het coronavirus te liggen.

Seismologen meten hoe het coronavirus de wereld 'stil' maakt

‘Hydroxychloroquine-thee’ wordt in Brazilië aangeprezen als middel tegen het coronavirus. Het is een nepmiddel.

In Ziekenhuis Nr 52 bereidt een verpleegkundige de medicatie voor van een van de vele COVID19patinten die inmiddels onder behandeling zijn Het hospitaal waar normaal gesproken vooral aandoeningen als leverfalen en bloedziekten worden behandeld is een van de Moskouse ziekenhuizen waar nu bijna uitsluitend nog coronapatinten komen
In Ziekenhuis Nr. 52 bereidt een verpleegkundige de medicatie voor van een van de vele COVID-19-patiënten die inmiddels onder behandeling zijn. Het hospitaal, waar normaal gesproken vooral aandoeningen als leverfalen en bloedziekten worden behandeld, is een van de Moskouse ziekenhuizen waar nu bijna uitsluitend nog coronapatiënten komen.
Nanna Heitmann

Oktober 2020

Het aantal besmettingen loopt op, het lijkt erop dat de tweede golf van de coronapandemie nadert.

Wat er verder speelde:

Een betere afweer tegen corona? Probeer meer te slapen.

De impact van het coronavirus op het dierenrijk - tot nu toe

Hoe mutaties van het coronavirus verspreiding volgbaar maken – en complottheorieën ontkrachten

In een periode dat het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Californi razendsnel toenam wordt bij een passagier op Los Angeles International Airport een COVID19test afgenomen 22 december 2020
In een periode dat het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Californië razendsnel toenam, wordt bij een passagier op Los Angeles International Airport een COVID-19-test afgenomen (22 december 2020).
Mario Tama, Getty Images

November 2020

Een teken van hoop: het eerste positieve nieuws over een mogelijk vaccin.

Wat er verder speelde:

Denemarken gaat 15 miljoen nertsen ruimen na coronabesmetting van mensen

Leven met het coronavirus volgens arts-microbioloog Jaap Goudsmit: ‘We zullen het besmettingsrisico moeten aanvaarden’

Waarom waren we niet voorbereid op dit virus?

Rijtuigen van de Long Island Rail Road staan verlaten op een emplacement in de buurt van het Jacob Javits Center in New York waar een tijdelijk ziekenhuis voor COVID19patinten is ingericht

December 2020

Nederland gaat in een 'harde lockdown'. Deze kerst vieren we niet met grote groepen aan het kerstdiner.

Wat er verder speelde:

Waarom de kou onze afweer tegen luchtweginfecties ondermijnt

Coronavirus: bij deze aandoeningen lopen mensen meer risico op zware klachten

Hoe verspreidt het coronavirus zich in een vliegtuig en wat is de veiligste plek om te zitten?

Verpleegster Lindsay probeert een met het coronavirus besmette man te helpen met ademen in het CHwapi in Doornik Ook al heeft Lindsay kans zelf te worden besmet ze brengt toch zo veel mogelijk tijd door met deze eenzame patient
Verpleegster Lindsay probeert een met het coronavirus besmette man te helpen met ademen in het CHwapi in Doornik. Ook al heeft Lindsay kans zelf te worden besmet, ze brengt toch zo veel mogelijk tijd door met deze eenzame patiënt.
Roger Job

Januari 2021

De eerste prikken in Nederland en België worden gezet. De invoering van een avondklok veroorzaakt onrust op veel plekken in Nederland.

Wat er verder speelde:

Wat betekenen de nieuwe vaccins voor toekomstige reizigers?

Wereldprimeur: aantal gorilla's in Californische dierentuin testen positief op COVID-19

Waarom sommige varianten van het coronavirus besmettelijker zijn

Op dinsdag 8 december 2020 krijgt de 85jarige Doreen Brown in het Guys Hospital in Londen de eerste van twee inentingen met het COVID19vaccin van PfizerBioNTech De Britse autoriteiten waren de eersten die begonnen met een toediening van een uitgebreid getest en door onafhankelijke instanties beoordeeld coronavaccin aan de bevolking Het was de start van een wereldwijde immunisatieprogramma dat zich naar verwachting steeds verder uitbreidt naarmate er meer vaccins worden goedgekeurd
Op dinsdag 8 december 2020 krijgt de 85-jarige Doreen Brown in het Guy’s Hospital in Londen de eerste van twee inentingen met het COVID-19-vaccin van Pfizer/BioNTech. De Britse autoriteiten waren de eersten die begonnen met een toediening van een uitgebreid getest en door onafhankelijke instanties beoordeeld coronavaccin aan de bevolking. Het was de start van een wereldwijde immunisatie-programma dat zich naar verwachting steeds verder uitbreidt naarmate er meer vaccins worden goedgekeurd.
Victoria Jones, Ap

Februari 2021

Vaccinatieprogramma's krijgen in de meeste landen vorm. Nederland en België zitten in een strenge lockdown.

Wat er verder speelde:

Wat beïnvloedt het tempo waarin het coronavirus muteert?

Fotografen richten tijdens de pandemie de lens op hun huisdieren

Wilde gorilla's lopen kans op corona en andere ziekten door toeristenselfies

Op 6 oktober 2020 maakt ontsmettingspersoneel in beschermende kleding een straat in de ZuidKoreaanse hoofdstad Seoul schoon om te voorkomen dat het nieuwe coronavirus zich verder verspreidt Het aantal nieuwe besmettingen in ZuidKorea is de afgelopen tijd zes opeenvolgende dagen onder de honderd gebleven maar het land zet zich schrap voor een tweede golf van infecties nadat tijdens de feestdag Chuseok een reeks nieuwe uitbraakclusters is gemeld
Op 6 oktober 2020 maakt ontsmettingspersoneel in beschermende kleding een straat in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul schoon om te voorkomen dat het nieuwe coronavirus zich verder verspreidt. Het aantal nieuwe besmettingen in Zuid-Korea is de afgelopen tijd zes opeenvolgende dagen onder de honderd gebleven, maar het land zet zich schrap voor een tweede golf van infecties nadat tijdens de feestdag Chuseok een reeks nieuwe uitbraakclusters is gemeld.
Chung Sun-Jun, Getty Images

Maart 2021 - een jaar in lockdowns

Een jaar na het begin van de eerste lockdowns in Nederland en België heeft het virus wereldwijd meer dan 2 miljoen levens geëist.

Wat kun je weer veilig doen als je een coronavaccin hebt gekregen?

We zullen waarschijnlijk voorgoed met COVID-19 moeten leven

Hoe virussen ons leven bepalen